Brisbane

Här kommer fortsättningen på vår resa längs med östkusten:

 

Vi hade som sagt nu kommit till Brisbane. En stad som i stort sett alla jag träffat sagt varit skit för att tala klarspråk. En stad man helt och hållet kunde skippa. Men både jag och Peigi kände att vi i alla fall ville spendera ett par dagar där och nu när vi hade graits boende fanns det inget som höll oss därifrån. Så vi anlände till huset som aussiekillarna vi träffat i Byron bodde i och vi höll nästan inte på att känna igen Stewart när han mötte oss i dörren, uppklädd i kostym och allt. Nyss hemkommen från jobbet så hälsade han oss välkomna till huset som han nyss flyttat in i tillsammans med James som vi också träffade i Byron. James hade dock fortsatt semester och var bortrest under tiden vi var i Brisbane. Stewart och James delade huset med ytterligare två kompisar, en tjej och en kille som inte heller var hemma mycket under tiden vi var där. Killen som jag inte kan minnas tiden på spenderade all sin tid hos flickvännen och Casey var även hon bortrest på semester och henne träffade vi endast sista kvällen vi var där.

 

Utan att egentligen känna Stu så klev vi in i hans hem och kände oss genast som hemma. Stu är en fantastisk kille, så oerhört lättsam och rolig och efter tio minuter kände både jag och Peigi som att vi hade känt honom i hela våra liv. Och efter att ha sovit i ett tält och i stort sett vistats utomhus i tre veckor i sträck så var det fantastiskt att vara i ett riktigt hus igen. Med ett kök, badrum, tv-rum och allt som hör till. Grabbarna hade nyss flyttat in och hade inte riktigt kommit i ordning än men för mig och Peigi var det ändå som ett slott. Efter att ha ätit skräpmat i vad som kändes som en evighet var det med stor iver vi åkte till mataffären och vi kom snabbt fram till att det var nachos vi skulle ha till middag. Lagom till att vi gjort klart maten kom Scott och knackade på dörren. Scott är kompis med Stu och gänget och var även han med i Byron Bay. Vi hade en trevlig kväll framför tv:n, något jag och Peigi inte hade haft på evigheter. Det var ju meningen att jag och Peigi skulle sova på soffan, vi couchsurfade ju, men Stu erbjöds sig att sova i James rum och vi kunde på det sättet få ta hans rum. Det går nästan inte att beskriva hur underbart det var att få sova i en riktig säng efter tre veckor i ett tält. Den sista veckan i Byron hade vi bara haft ett tunt underlägg att ligga på och våra ryggar värkte något fruktansvärt. Att få sova i en stor dubbelsäng, i ett rum med air condition, och få snusa på lakan som luktade gott av Stus parfym, ja, det var obeskrivligt.

 

I tältet hade vi aldrig kunnat sova längre än till 8-9 på morgonen eftersom solen förvandlade tältet till en bastu. Jag behöver väl knappast skriva att jag och Peigi tog sovmorgon när vi var i Brisbane. Stu hade åkt på jobbet när vi vaknade men Scott, som också sovit över i huset, var kvar och erbjöd sig att ge oss skjuts in till Brisbane City så vi slapp ta tåget. Vi tackade givetvis ja och hoppade in i bilen och tog en tur in till själva Brisbane. Scott släppte av oss i Southbank och tipsade oss om den billiga biografen som låg där och även om den stora utomhuspoolen som var enda alternativet om man ville bada i Brisbane. Det var oerhört varmt i Brisbane under de dagar vi var där men tyvärr var det också semestertider och den där utomhuspoolen var full av badande skollediga barn. Jag och Peigi tog en promenad runt Southbank istället vilket är ett jättemysigt område i Brisbane. Vi insåg snabbt att gå och titta på en film inte alls var en dum idé en dag som denna. Vi var båda rätt slutkörda efter de senaste veckorna och orkade inte med så mycket mer. Därför gick vi till Brisbanes enorma biograf och tittade på omtalade The Hobbit. Riktigt bra film men lång film som inte var i samma klass som Sagan Om Ringen-filmerna men ändå väldigt sevärd. När filmen var över hade det blivit sen eftermiddag och vi promenerade över floden på en av Brissies alla broar och tog oss till den väldigt centrala delen av stan. Efter en del letande så lyckades vi hitta åt Stu som slutat jobbet och han tog oss till en väldigt mysig bar med takterass och utsikt över Brisbane där vi drack ett par öl och lyssnade på en gitarrspelande kille. Vi tog tåget tillbaka till Chelmer och åkte sedan till Coles och inhandlade ingredienser till kvällens storkok vi planerat att göra. En korvgryta deluxe lyckades vi få till med allt möjligt i. Det blev återigen en kväll framför tv:n med prat och skratt och någon dålig actionfilm.

 

Dagen därpå lyckades jag och Peigi ta oss alldeles själva in till stan. Vi gick lite på stan och kikade i butiker innan vi var kulturella och tog oss till det stora museet. Där pågick ett flertal utställnigar med allt från dinosarier till 50- och 60-talsmode. Då biobiljetterna endast kostade sex dollar, vilket motsvarar ca 45 kronor, och vi inte hade så mycket energi, så bestämde vi oss för att det fick bli en repris av gårdagen. Vi messade Stu som ville hänga på och sedan mötte vi återigen upp honom efter jobbet, gick till en trevlig utomhuspub där vi drack en öl i solen innan vi gick till bion och den här gången såg vi alldeles nyutkomna ”Gangsta Squad”. Superbra gangsterfilm som utspelar sig under sena 40-talet.

 

Jag och Peigi hade under dagen bokat buss från Brisbane till Hervey Bay där vi skulle åka till Fraser Island från. Tidigt morgonen därpå skulle vi ta bussen från Brisbanes station och ägnande därför kvällen åt att packa och fixa. Det blev återigen en lugn kväll där vi bara umgicks och tittade på tv.

 

Morgonen därpå så blev det väldigt stressigt och hektiskt. Stu hade sagt åt oss på skarpen att väcka honom innan vi åkte för att säga hejdå men vi tyckte att han skulle få sova så mycket som möjligt innan han skulle upp och jobba. Dagen innan hade jag och Pegs köpt en liten avskedspresent i form av en diskborste, formad som en anka, som vi la fram tillsammans med en liten lapp som tack. Med fem minuter kvar tills tåget mot centrum skulle gå så låste vi dörren om oss och gick så fort vi kunde mot tågstationen. Det är helt enkelt omöjligt att springa med backpackerryggsäck på ryggen, vanlig ryggsäck på magen och sen en kasse i handen. När vi kom upp på perrongen såg vi tåget rulla iväg och vi var lagomt roade. Vi hoppade på nästa tåg som inte gick alltför långt efter och hann fram till bussen fem minuter innan den avgick. Vi borde där och då ha insett att buss kanske inte var ett bra resealternativ för oss...

 

Dagarna i Brissie var perfekta. Lugna och avkopplande och precis vad jag och Peigi behövde just då. Att få bo i ett riktigt hus och leva lite normalt för några dagar var fantastisk efter att ha bott i tält i tre veckor. Och vilken tur vi hade att James bestämde sig den där kvällen i Byron Bay för att vända sig om och börja prata med oss ”lovely ladies”. Återigen fick vi uppleva australiensarnas gästfrihet. Och främst av allt, jag och Peigi fick en fantastisk vän i Stu. Det går inte att beskriva killen med tillräckligt många superlativ. Vi har alla hållit kontakten sedan vi lämnade Brisbane och jag och Peigi är alltid välkomna tillbaka till huset.

 

Varken jag eller Pegs tog särskilt många bilder i Brisbane och vi lyckades inte få en enda på Stu. Men här kommer några i alla fall:

Som sagt, killarna hade nyss flyttat in i huset och det var minst sagt spartanskt möblerat. Men för mig och Peigi var det just då himmelen på jorden.
 
 
Det var faktiskt allt från minst östkustresa. Efter Brisbane åkte vi ju upp till Hervey Bay och Fraser Island där vi hade så fantastiskt roligt. Vi mötte irländarna, Jack/Harry, chilenarna och Rene/Kasper. Efter Fraser rehabliterade vi oss i Agnes Waters vilket jag också skrivit om och sedan hamnade vi ju Airlie Beach där vi blev fast på grund av cyklonen.

Kommentera!

Tycker förresten att ni är lite dåliga på att kommentera. Lämna gärna ett par ord om ni läser bloggen! Vore roligt att veta vilka som är här inne och följer min resa. =)

Bästa Byron Bay

 
Här kommer fortsättningen på min resa på Östkusten. Nästa stopp på vägen: Byron Bay. Fantastiska Byron som kom att bli min favorit i Australien.
 
Vi lämnade Sydney tidigt på nyårsdagen och det blev en lång resa till nästa stopp på resan, Byron Bay. Vägen dit var lång och jag had den senaste tiden på James farm, och i Sydney, känt mig krasslig och det skulle inte ha förvånat mig om jag hade feber under resan upp till Byron. Med stopp i Coffs Harbour för en simtur på den fantastiska stranden, och på den lilla kända pajbutiken där vi åt utsökta kängurupajer, så anlände vi sent på kvällen till Byron Bay. Jag kan inte påstå att det var kärlek vid första ögonkastet direkt. Fullsmockat med folk mycket mindre än vad jag hade föreställt mig. Eftersom det var Nyårsdagen så visste vi att det skulle bli problematiskt att hitta boende. Alla hostel var fulla och det enda ställe som var ledigt skulle ha 35 dollar av oss var, fastän vi hade egna tält. Backpackers som vi är så bestämde vi oss helt enkelt för att olagligt slå ner tältet någonstans utanför ett villaområde och hoppas på det bästa. Och vi fick faktiskt några timmars sömn innan vi vi blev väckta av en bonde vid femtiden på morgonen. Trots en kraftig dialekt lyckades vi uppfatta att det var dags att röra på oss och eftersom det var så tidigt så följde vi hans råd: "Go to the Lighthouse and watch the sunrise kids!". Sagt och gjort, vi plockade ihop tälten och tog bilen upp till berget och den kända fyren. Galet trötta, javisst, men det var en fantastisk soluppgång. Fyren ligger på Australiens östligaste punkt och är ett populärt landmärke. Och utsikten över havet och Byron är något alldeles extra.
 
Vi återvände ner till centrum, köpte med oss frukost och gick sedan till stranden där vi satte oss i gräset och såg Byron Bay vakna till liv. Folk som tog en morgonjogg i sanden, folk som hoppade i vattnet för en morgonsurf, och folk som ännu inte lagt sig och som badade i festkläderna från kvällen innan. Efter att ha avslutat frukosten och skrattat gott åt den fortfarande påverkade kvinnan som glatt både slängde sig i vattnet och rullade runt i sanden så tog vi tag i uppgiften att hitta ett boende. Vi gick till Indie Travel, en av alla dessa researgenturer där det erbjuds gratis internet m.m. Killarna och Jen tog på sig att hitta ett boende medan jag och Peigi fick hjälp av trevlige Mark att planera vår resa på östkusten. Jag och Peigi hade klart för oss vad vi ville göra, Fraser och Whitsundays med några stopp där emellan och ta oss till Cairns så fort som möjligt. Mark worked his magic och fick fram ett riktigt bra pris för oss som vi accepterade och vi var klara för östkusten. Vi skulle komma att komma tillbaka till Indie Travels en hel del och göra allt från att låna internet, till att lämna en plattång som en tjej vi kände som tidigare jobbat där, till att bara snacka skit med Mark.
 
Medan vi fixat med vår resa så hade de andra hunnit fixa boende. Det fick bli Arts Factory och tro mig, detta var olikt allt annat jag tidigare och någonsin kommer bo på i Australien. Arts Factory är som en liten by för backpackers. Placerat runt en liten damm och med regnskog här och var ryms ett enormt tältområde, bungalows, tipitält, bilparkering och ett "vanligt" hostel. Överallt finns häftig konst, det erbjuds yogaklasser, afrikanska trumlektioner, massage och didgerdooklasser. Överallt springer vilda kalkoner runt och letar efter matrester och de stora ödlorna är i stort sett tama. Folk spelar bongotrummor dygnet runt och det finns alltid någon som sitter och plinkar på en gitarr. Det blev som ni kan förstå inte mycket sömn för mig och Peigi den veckan vi stannade i Byron, dels på grund av allt ljud, dels på grund av att tältet vi sov i var allt annat än bekvämt.
 
I två dagar stannade Jen, James, Ben och Mike som också tagit sig till Byron innan de var tvungna att åka tillbaka till Melbourne för arbete. Vi hade några trevliga dagar där vi spenderade den mesta tiden på huvudstranden då vädret var fantastiskt. Och efter att ha spenderat två veckor mitt ute i bushen så blev jag rätt förvånad när det var Byron Bay som blev platsen där jag fick syn på en av världens farligaste ormar. Vi låg som vanligt på stranden då vi helt plötsligt får syn på en orm, ca två meter ifrån där vi låg. James som är australiensare såg genast att det var en Brown Snake, en av världens farligaste ormar. Ett bett och du är så gott som död inom några minuter. Vi tillkallade livvakterna som fick ta över och ormen slingrade sig så småning om bort från den fulla stranden. Och återigen så får vi bevis på hur idiotiska vissa människor är. Ett gäng killar i vår ålder tycker det är en jättebra idé att ta fram kameran och ställa sig en meter ifrån ormen och fotografera. Brown Snakes kan kasta sig två meter om dom är riktigt hungriga och hugga...
 
Efter att resten av gänget hade åkt kände jag och Peigi att det var nu vår resa började på riktigt, nu var det baravi två kvar. Vi gillade båda Byron från första stund och bestämde oss för att stanna i alla fall en vecka. Vi spenderade massvis med tid på Byrons fantastiska stränder, besökte The Lighthouse under dagtid, gick på marknader och bara njöt av denna fantastiska plats. Byron Bay är underbart. Jag trodde att Fremantle utanför Perth var mitt ställe här i Australien men Byron Bay slår Freo med hästlängder. Det är en riktigt liten hippiestad där allt bara är så fruktansvärt bra. Man tar dagen som den kommer, människor är glada och avslappnade, man tar dagen som den kommer, allt handlar om surfing och strandliv. Folk går barfota på gatorna, cyklar eller åker skateboard. I varje gatuhörn står någon och sjunger och spelar gitarr. Något sådant som stress finns inte att tala om. Man går till och med långsamt på gatorna i Byron! Här finns de mest knasiga och trevligaste folket du kan stöta på. Vår första dag i Byron kom en äldre man klädd i världens alla färger fram till mig och Peigi och välsignade oss, vi såg en kille som var ute och gick med en kanin i famnen, en tvättäkta hippie som spelade låten "Imagine" på banjo och en annan äldre man utan knappt några tänder sa att jag såg ut som något som kommit från en andes flaska och att mina ögon glimrade över hela Byron Bay.Och på strandpromenaden var det en kille med matchande shorts och tröja, hurlörarna på huvudet, som i sin egna värld dansade sin väg genom folkmassan. En helt vanlig dag på stan innebär en hel del intryck med andra ord.
 
På hostelet mötte vi också en hel del intressanta människor. Vi stötte på ett gäng aussiekillar som vi hängde med en kväll och spelade kort och drinkspel med. Vi träffade Alex, världens trevligaste tysk. Och så träffade vi Stewart, James och Scott. Tre killar, där särskilt Stewart kom att betyda en hel del senare under resan. Aussiekillar har en tendens att vara väldigt... påflugna och ofta oförskämda och otrevliga när dom pratar med backpackers. Men dessa killar var motsatsen. Och då det visade sig att Stu ursprungligen var ifrån Skottland så hade han och Pegs en hel del att prata om. Vi hade en himla trevlig kväll där på hostelet och innan dom försvann ut i natten så sa dom att om vi någonsin kom till Brisbane så var vi mer än välkomna att stanna i deras hus som dom alla delade. Att vi skulle ringa tre dagar senare och höra om erbjudandet fortfarande gällde hade nog varken dom eller vi räknat med.
 
Nu hade vi inte all tid i världen att stanna i Byron Bay men tro mig, jag hade kunnat stanna här resten av mitt liv. Byron Bay är fantastiskt och jag kommer utan tvekan att återvända. Livet är så annorlunda men så bra där.
Men jag och Pegs hade en resplan som vi var tvungna att följa. Vi hittade en kvinna på Gumtree (australiensiska Blocket) som vi fick lifta med och med ett stopp på två timmar i Surfers Paradise, som varken jag eller Peigi gillade, så fick vi skjuts ända upp till Byron Bay och killarnas hus.
 
Byron Bay i ett nötskal.
Trötta men glada över att vara på Australiens östligaste plats.
Tältområdet på Arts Factory.
Galen buss på Arts Factory där man kunde måla sin egna didjeredoo.
Vad livet i Byron handlar om.
Jag och Peigi.
Bara en av anledningarna till att jag älskar Byron.
The Lighthouse
En Huntsman som vi såg på Arts Factory. Rätt liten men samtidigt tillräckligt stor!
Gulliga gitarrfodral på en marknad. Så typiskt Byron.
Världens godaste Fish N Chips. Jag åt ofriterad fisk som var ljuvlig. Jag och Pegs bokstavligt rullade tillbaka till hostelet efter denna måltid.
Taket i cafét på Factory.
Spanar ut på alla surfare i vattnet.
I väntan på vår lift till Brisbane. Vi trodde ett tag att vi hade blivit lurade då kvinnan vi skulle åka med inte hade dykt upp efter en timme efter överenskommen tid. Det visade sig som tur bara vara ett missförstånd då hon helt hade glömt bort tidsskillnaden mellan South Australia och New South Wales.
 
 
 

Soundwave

Nu ska jag berätta vad min födelsedagspresent till mig själv bestod av. Ända sedan jag fick höra talas om Soundwave Festival för flera månader sedan så har jag velat gå på denna fantastiska endagsfestival där flera av mina favoritband sedan år tillbaka spelade. Biljetterna har varit slutsålda sedan länge men efter att envist hängt på Gumtree i veckor så lyckades jag på lördagen få köpa en biljett av en tjej som inte skulle gå. Vilken lycka!

 

Så på söndagen begav jag mig ut till Sydney Olympic Park och Soundwave. Sedan följde tolv timmar av musik av fantastiska band. Då det var sex scener så blev det en hel del springade och det fanns ingen tid att sätta sig ner och vila. Jag började med att se några mindre kända band och sedan blev det dags för Flogging Molly som spelade ett akustiskt set då deras instrument var försvunna. Sedan rockade Billy Talent loss och Soundwave tog fart på allvar för min del. Näst i tur stod Sum 41, ett band jag lyssnat på sedan 12-års ålder och det var fantastiskt att få se dom på scen. Det var med tunga steg jag lämnade deras spelning halvvägs in då en annan av min absoluta favoriter, All Time Low, spelade samtidigt. All Time Low bjöd på en riktigt bra show och ännu ett av mina favoritband på listan kunde prickas av. En snabb middag och sedan begav jag mig till ANZ Stadium som nu var full. På scenen stod Linkin Park och det var gåshud från första stund. Så fruktansvärt bra live att det går inte att beskriva. Men återigen var jag tvungen att kill my darlings och sprang tillbaka till andra sidan festivalområdet där det nu var dags för kvällens höjdpunkt. Blink-182 äntrade scenen och jag var i himlen. Aldrig någonsin trodde jag att jag skulle få se detta band live, särskilt inte då de för några år sedan splittrades. Nu är de tillbaka och även om trummisen Travis inte var med på scenen (han var med i en allvarlig flygolycka för ett par år sedan där han och ett par till var de enda överlevande, och hans flygrädsla stoppade honom från att komma till Australien) så var det en magisk kväll. Tom och Mark var på topphumör och fick hela Sydney att gunga, hoppa, sjunga och skrika. Kvällens höjdpunkt var helt klart när de spelade ”Miss You” och hela Sydney Stadium sjöng med. Jag kommer aldtig glömma det och bara att få se Blink-182 på scen var värd varenda krona som biljetten kostade. Spelningen tog slut alltför fort och luften gick ur hela stället tror jag. Jag hann dock inte pusta ut många sekunder innan The Offspring gick upp på scenen och väckte liv i mig igen. Festivalens huvudnummer Metalllica spelade samtidigt i den andra arenan men jag valde att stanna och se Offsrping istället då de är mer min typ v musik. De numera gamla gubbarna rockade loss ordentligt och ”Pretty Fly For A White Guy” hade jag kunnat lyssnat till hela kvällen. När Offspring spelat sin sista låt så var det meningen att festivalen skulle vara över, med undantag för Metallicas spelning. Men Paramore, ett av banden jag kommit dit för att se som egentligen skulle spelat tidigare under dagen, hade haft en strulig dag och hade nu helt plötsligt blivit en huvudakt. Och det var en rörd Hayley Williams som kom ut på scenen. Hon hade aldrig trott att så många skulle stanna kvar för att se dom, särskilt då ett band som Metallica spelade samtidigt. Sen visade hon och resten av Paramore varför folk hade stannat kvar för att titta på dom. Dom är hel klart ett grymt liveband och Hayley Williams måste vara världens häftigaste tjej.

 

När Paramore avslutat sin spelning så var också Soundwave officiellt slut. Jag begav mig hemmåt med resten av de tiotusentals människor som varit där och väl hemma på Nomads igen så kunde jag bara konstatera att detta var en av de bästa kvällarna någonsin.

 

Jag tog knappt några bilder alls, var för upptagen med att njuta av upplevelsen. Filmade några klipp men dom går som sagt inte att lägga upp här på bloggen. Men här kommer ett par bilder i alla fall:

All Time Low
Ett fullsatt stadium då Linkin Park spelade.
När mörkret hade lagt sig över Sydney intog Blink-182 scenen och allt var magiskt.

22

God dag! Första inlägget som 22-åring och låt oss nu hoppas att klockan tickar långsamt fram till 23.

Det blev en lugn födelsedag igår då jag firade ordentligt under lördagen, något jag skriver mer om i nästa inlägg.

Så vad sysslade jag med då under min födelsedag? Jag vaknade upp till sol och värme, väldigt olikt alla mina tidigare födelsedagar. Under frukosten stötte jag ihop med Lucas, en av de svenska killara jag hängt med här i Sydney. Han och Hampe och Felix har flyttat till hostelet på andra sidan gatan men var nu tillbaka på Nomads för att leta snappa åt sig gratis mat från free food-hyllan, sånt vi backpackers ibland tvingas till. Dä vädret var på topp så planerade vi in en dag på Bondi och snart satt vi på bussen alla fyra. Så jag spenderade min födelsedag med att sola, bada och spana på tjejer...

Jag har ju umgåtts väldigt mycket med enbart killar under min tid i Australien, vilket jag inte alls har något emot. Det är lättsamt, roligt och man slipper allt tjafs och snack som lätt blir då tjejer umgås. Men ibland så glöms det bort att jag faktiskt också är tjej och snacket bland mina manliga kamrater tar fart. Särskilt på ett ställe som Bondi Beach. Det var många gånger under dagen då våra samtal dog avbröts då killarnas hakor föll till marken. Helt enkelt för många tjejer på stranden för pojkarna att hantera. Jag tar det hela med en klackspark och både tror och vet att min kvinnliga syn på saker och ting uppskattas.

När molnen drog in över Bondi sent på eftermiddagen lyckades jag slita killarna från alla brasilianska rumpor och drog med dom på en promenad upp till utsiktsplatsen söder om Bondi. Och vilka fantastiska vyer det bjöds på. Högt upp över havet såg vi vågorna slå upp längs med bergsväggarna nedanför oss. Vi hade en liten fotografering där uppe på berget med havet i bakgrunden och lyckades få till några riktigt bra bilder.

Tillbaka i Bondi så blev det dags för födelsedagsmiddag. Det var sju månader sedan sist men så äntligen fick jag äta tacos igen! Himmelskt gott och den perfekta födelsedagsmiddagen. Felix blev så småning om tvungen att gå på jobb och vi andra tog bussen tillbaka hem. Då vi alla var trötta och förkylda så sa vi god kväll och killarna gick hem till Maze för att titta på Oscarsgalan och bedöma klänningar. Inte ens jag är så tjejig utan ägnade kvällen åt en thriller på tv:n istället. Lugn och trevlig födelsedag, precis vad jag ville ha.

Idag skiner solen igen och ska ge mig ut till Hyde Park och lägga mig i gräset en stund. Brännan börjar ta sig igen.

Födelsedagskalas

God morgon! Klockan är strax över tio här och jag ligger och drar mig i sängen. Denna helg så firas det ordentligt och efter födelsedagskalas nummer ett som var igår så känns det i kropp och huvud idag. Hampus, en av svenskarna jag träffat här fyllde 22 igår och det skulle såklart firas. Jag och hans kompisar Felix och Lucas gjorde så gott vi kunde och lyckades skrapa fram både tårta och present. Det ska ju kännas att man har födelsedag fastän man befinner sig på andra sidan jorden. Det verkade som att Hampus uppskattade det och vi hade alla en trevlig kväll.

Och ikväll är det min tur. Jag fyller ju inte förrän på måndag men det passar bättre att fira idag. Ska ta med mig svenskarna och möta upp irländarna och Jack i Coogee ikväll och hitta på nåt kul.

Men innan dess ska jag ägna dagen åt återställning, tvätta, handla mat och förhoppningsvis köpa världens bästa födelsedagspresent åt mig själv. Vad det är får ni veta senare!

Turistbilder

Den Australiensiska flaggan vajar i vinden med Sydneys skyskrapor i bakgrunden.
Darling Habour
Pool of Reflection i Hyde Park. I bakgrunden står Anzac Memorial. Minnesmonument över soldaterna som stupade i första världskriget.
St Mary's Cathedral. Blev rätt förvånad när jag vandrade genom Hyde Park och så helt plötsligt dyker denna jättekatedral upp, mitt i centrala Sydney.
En del av The Botanic Gardens med Sydney City i bakgrunden.
Det är en stor byggnad Operahuset, och svårt att få hela på bild.
Operahuset sett från The Rocks.
Sydney Harbour Bridge. Det tog ett tag att vandra över den. Det går att klättra över bron också, alltså gå på själva "böjen", något jag hemskt gärna hade velat gjort men priserna är lite för höga för mig just nu. En annan gång!
Från norra Sydney. Och titta på måsen som kom flygandes!
Från paraden. Min kamera är usel då det kommer till att fota i mörker så jag filmade en hel del istället för att ta foton.
Från Tropfest
Rummet är så stort att det går inte ens att få med alla sängarna på bild!
 

Svenska Sydney

Hej där! Nu har det varit några riktigt bra dagar i Sydney som jag ska ta och berätta om. Jag kan ju börja med att säga att jag bestämt mig för att stanna i Sydney ytterligare en vecka och sedan ge mig ut i bushen för farmjobb, har kontaktat lite fruktplockningsställen osv så hoppas på att få napp någonstans. Jag bor fortfarande på Nomads och kommer stanna här tills jag lämnar Sydney. Det är lite jobbigt att ca 70 procent av alla som bor här är svenskar. Jag har inte pratat så här mycket svenska på flera månader och det har hänt att jag börjat prata engelska fastän vi endast varit svenskar vid bordet.. Jag har dessutom flyttat in i ett rum med 31 andra personer. "The Church" som rummet kallas är utan tvekan det största rummet jag sovit i här i Australien. Men med tanke på att det är 32 personer här så går det förvånandsvärt bra att sova.
 
Vad har hänt sedan lördagen då jag senast skrev?
 
Söndagen började segt men mitt på dagen så gav jag mig ut på en liten promenad tillsammans med Andreas och Wille, två andra norrlänningar. Vi gick genom Hyde Park och hamnade till slut i The Domain som är en annan park och där var det full fart. Stora bildskärmar hade satts upp och när vi kom närmare så såg vi att det var något som kallas Tropfest som skulle hålla till där under kvällen. Tydligen var det världens största kortfilsfestival. Och då det dessutom var gratis så bestämde vi oss genast för att komma tillbaka till kvällen och se vad det var för något. Vädret under söndagseftermiddagen var riktigt bra och vi bestämde oss för att ta bussen ut till Bondi. Och när vi låg där på stranden så går Ciarán, en av irländarna, förbi och med sig har han Jack/Harry.Ett mycket kärt återseende och dom slog sig ner vid oss och det blev en trevlig eftermiddag i solen. Vi återvände hem till city och gjorde oss klara och när vi lämnade hostelet var det stor fest ute på gatorna. Det kinesiska nyåret har firats i flera veckor här i Sydney och i söndags var det en jättestor parad ute på huvudgatorna. Vi stannade såklart och tittade ett tag. Sen när vi gick tillbaka till Tropfest så var det en stor skillnad motför tidigare under dagen. Parken var smockfull, ett VIP-område hade satts upp där diverse kändisar vistades och ca 90 000 människor i alla åldrar satt på gräset och tittade på film. Vi lyckades hitta en liten plätt där vi kunde lägga ut våra filtar och sedan fick vi se åtta oerhört bra men olika kortfilmer. Vi hade tyvärr missat de första åtta men de vi fick se var kanonbra. Bäst var helt klart den lilla dokumentären om den 85-årige mannen som älskade att dansa och under dagarna roade folk i Hyde Park här i Sydney. Han var fruktansvärt rolig och alla 90 000 besökare i parken satt med ett stort leende på läpparna under de tio minuter filmen visades. Vi orkade inte stanna kvar för domarna att bestämma en vinnare men det var inte så förvånande att dagen efter läsa i tidningen att det var just den här filmen som hade vunnit. En himla mysig kväll var det och detta är ju ännu en sak man aldrig får uppleva hemma i Sverige. Att sitta i gräset under en stjärnklar himmel med nästan ett hundra tusen andra människor och se på film. Gratis.
 
När jag sedan satt i köket och åt lite nattmat efter att vi kommit hem på lördagen så stötte jag på ännu ett bekant ansikte. Kände genast igen den store tatuerade irländaren med en dialekt som inte är av denna världen. Cuddles var en av killarna jag hängde med upp i Darwin. Han var bästa kompis med Jacob och lämnade Darwin för att återvända till Sydney och nu fyra månader stöter jag på honom igen. Återigen: Australien är så stort men samtidigt så litet.
 
Bara att vandra runt i Sydney är en upplevelse. Det finns så många trevliga områden och alltid något nytt att se. På måndagen tog jag återigen en promenad till Darling Harbour. Fortsatte sedan till Hyde Park som blivit en av favoriterna här i Sydney. En stor park uppdelad i två delar där man kan hitta på allt möjligt. Denna dag blev det att sola lite, skriva vykort och spana på allt folk. På kvällen blev det sedan lungt med film här på hostelet.
 
Under tisdagen tog jag och Andreas återigen en tur till Bondi. Brände oss lite i solen och återvände när solen började gå ner bakom husen. Tisdag innebär Ladies Night och utgång i Kings Cross. Gratis drinkar och champange för oss av det kvinnliga könet, men även för killar som är modiga nog att ta på sig en klänning. Andreas var en av dessa killar denna kväll och vi tjejer hade fruktansvärt roligt då vi gjorde vårt bästa för att få honom så feminin som det gick. Med en tajt klänning, hårtofs och en hel del smink så var han redo och möttes såklart av stora applåder då vi mötte upp resten av hostelet i vardagsrummet. Vi spelade lite kortspel med ett gäng svenskar och sedan fick vi åka gratis taxi till World Bar i Kings Cross som är, ja, ett speciellt område i Sydney. Kul hade vi det på baren och Andreas fick mer uppmärksamhet än alla oss tjejer tillsammans.
 
Senare under kvällen hände det igen. Jag var på väg till toaletten när någon skriker mitt namn och helt plötsligt så dyker Jenna upp. Ännu ett känt ansikte från Darwin. Jag umgicks så en hel del med en finsk tjej där i början och vi kom jättebra överens men sen var hon tvungen att lämna stan för ett jobb utanför Brisbane. Och nu stod vi här på samma bar i Sydney. Så himla kul! Vi pratade en hel del och bestämde såklart att ses igen innan jag lämnar Sydney. När Jenna och hennes kompisar lämnat baren bestämde jag mig också för att åka hem och tog en taxi hem med en av killarna som jobbar här på Nomads.
 
Igår onsdag så var vädret växlande och det var även mitt humör. Dagen började bra och jag hängde ett tag i Hyde Park med en bok och sedan med Andreas och Wille. Vi gick till mitt favoritcafé och köpte en stor Chocolate Chai och letade sedan efter en ny mobil åt Wille. När vi kom tillbaka till hostelet sjönk humöret rejält. Det hade varit storstädning i köket och all min mat hade blivit bortkastad, fastän jag gjort som man skulle och märkt båda mina påsar med lappar med mitt namn. Inte så värst roligt då jag varit och handlat dagen innan och därmed hade en hel del mat. En ny påse muesli, ägg, en massa frukt och grönt, mjölk, nytt bröd m.m. Väldigt onödigt. Tröstade mig med att gå till svenska kyrkans café här i Sydney på kvällen med killarna och fikade chokladboll och köpte Ahlgréns Bilar. Fantastiskt. Spelade lite kort med folk här i rummet och sa sedan hejdå till Andreas och Wille som tog bussen till Byron Bay senare på kvällen.
 
Och nu är det torsdag. Har köpt internet för dagen och håller på med ett febrilt letande efter farmjobb och annat som måste göras. Vädret är okej så kanske att jag tar en promenad till Hyde Park och lägger mig i gräset en stund senare. Hostelets Partybuss är det dags för ikväll men känner att jag måste hålla hårt i mina stackars pengar så tror inte att jag ska hoppa på den. Ska bjuda på lite mer bilder och sånt här på bloggen också.
 
Vi hörs!
 
 

Nyår - bilder

Återigen en regnig dag i Sydney och har därför inte gjort mycket alls idag. Var iväg en sväng på Paddy's Market och köpte på mig billig frukt och grönt. Nu sitter jag på mitt favoritcafé och dricker en stor kopp Chocolate Chai och använder internet. Måste försöka hitta ett billigare boende än det jag bor på just nu men tyvärr är ju allt dyrare här i Sydney. Ska också skicka iväg ett mejl till Försäkringskassan angående mitt doktorsbesök och mediciner. Förhoppningsvis får jag lite pengar tillbaka.
 
Igår var det faktiskt en riktigt fin dag här och jag och en av svenskarna jag pratat en del med, Adam, gjorde en riktig turistpromenad. Vi vandrade genom hela Hyde Park. en del av Botanic Gardens, tog en titt på Operahuset, fortsatte till The Rocks och promenaderade sedan över Sydney Harbour Bridge till norra Sydney där vi käkade lunch på nöjesparken Luna Park innan vi sedan vandrade tillbaka hela vägen hem. Mer utförligt samt bilder av detta kommer.
 
Nu först tänkte jag bjuda på bilder från nyår.
 
Biltrubbel på motorvägen.
Med ett avhoppat däck fanns det inte mycket annat att föra än att ringa bärgaren.
Efter en natt i Liverpool så tog vi oss till slut till Sydney och möttes av den här vyn.
När vi kom till Mort Park i Balmain vid 10-tiden så hade redan lite folk samlats. Vi lyckades få en plats till höger i bild.
Med en av världens mest kända broar i bakgrunden.
James och Peigi. Och nej, det var allt annat än kallt denna nyårsafton.
Det var en vacker dag och många spenderade den på sina båtar.
Ett svalkande dopp i hamnen var det många som tog, och självfallet även vi. Här är Ben, Peigi och jag med Sydney Harbour Bridge i bakgrunden.
Parken fylldes på allt mer ju närmare kvällen kom. Stämningen var på topp!
James, jag, Ben och Jen.
Uppsnoffsade så gott det gick. James, Jen, jag och Peigi,
Som sagt, fyrverkerier är det svåraste att fota. Jag har filmat en massa men då det inte går att lägga upp videos på bloggen får de vänta tills jag kommer hem.
Vi tyckte vi hade gömt det lilla tältet väl för natten. Men nja...
 
 
Ikväll är jag bjuden på en ny inflyttningsfest. Den här gången i en maffig penthousevåning som Aaron, en engelsk kille jag träffade min första helg här i Sydney, har flyttat in i med sina vänner. Har inte bestämt mig om jag ska gå än. Hade såklart varit kul men känner verkligen för en lugn kväll hemma. Vi får se hur jag gör.

New Years Eve in Sydney

För omväxlings skull så sitter jag idag på biblioteket och surfar. Och State Library of New South Wales är inte direkt som vilket bibliotek som helst. Här är det säkerthetskontroll då man kommer in och min väska var tydligen för stor så den har jag varit tvungen att låsa in. Och att ta med vattenflaskan var strängt förbjudet så nu är halsen snustorr. Men som sagt, gratis internet och det i en magnifik byggnad. Det soliga vädret är tillbaka i Sydney så ska inte stanna inne här så länge utan snart ge mig ut på gatorna igen. Blir nog att lägga sig i gräset i Hyde Park och njuta av allt som sker runt omkring.

Tänkte nu ge er fortsättningen på min resa längs med östkusten. Nästan anhalt: Sydney.

Så jag, Jen, Peigi, Ben och James lämnade bushen och gav oss iväg mot stortstaden Sydney för nyår. När vi satte oss i bilen på söndagseftermiddagen så hade vi ännu inte bestämt om vi skulle åka raka vägen till Sydney eller stanna någonstans efter vägen. Boende i Sydney skulle vi aldrig lyckas få då allt är uppbokat eller obeskrivligt dyrt under nyår. Vid midnatt, efter att ha velat fram och tillbaka under hela bilresan, så bestämde vi oss till slut för att stanna längs med vägen för att sova några timmar. En timme utanför Sydney lämnar vi motorvägen och svänger in mot Liverpool. Just när vi svänger av så hörs en stor smäll och vi alla fem antar att vi råkat ut för punka. Vi stannar bilen vid vägkanten och inser att det är mycket värre än så. Vi hade med oss en släpvagn till Sydney då vi alla fem hade en hel del packning och det inte finns en chans att detta skulle få plats i bagaget på bilen. När vi klev ur bilen så fick vi se hur ett av släpvagnens hjul helt enkelt hade hoppat av. James rusar bort till motorvägen där vi hade sådan tur att däcket låg vid vägkanten. Ni vet ju att jag inte är någon bilmekaniker men själva navet där däcket ska sitta hade smällt av och däcket hade därför lossnat. Vi kunde inte göra mycket mer än att ringa bärgningsbilen. Som tur var så var vi alla på gott humör, alla utom Ben som svor en hel del över sin släpvagn, och vi insåg alla vilken tur vi haft att inte däcket släppte när vi körde i 120 kilometer på motorvägen. Efter en timme kom äntligen bärgaren och vi åkte med släpvagnen till närmaste mekaniker. Av bärgaren fick vi rådet att slå upp våra tält vid en närliggande sjö och sedan vänta till morgonen och då ringa och höra oss för om släpet. Sagt och gjort, vi slog upp tälten, sov några timmar och när morgonen kom ringde vi mekanikern som inte kom med glada nyheter. Problemet var större än vad vi trott och med de röda dagarna som följde så skulle det ta en vecka innan släpvagnen var fixad. Vid den här tidpunkten var jag oerhört glad över att jag bestämt mig att göra östkusten med Peigi. Våra väskor var ju tvungna att komma med, de andra tog det allra nödvändigaste för den kommande veckan och sedan fick vi låsa in resten hos bilmekanikern.

I en minst sagt fullproppad bil satte vi sedan sikte på Mort Bay Park i Sydney, platsen där vi skulle spendera denna nyårsafton. Då vi bara var en timme ifrån stan så gick det snabbt att ta sig dit och klockan tio var vi på plats i parken. Ingen av oss hade någon som helst aning om vad vi hade att vänta men då vi klev ut i parken och möttes av en fantastisk vy över Sydney Harbour Bridge så var det bättre än vad vi någonsin hade hoppats på. Saken med Sydney och nyår är att det är platsen alla vill spendera nyår på. Sydney Harbour och Bondi beach är dom två populäraste platserna men i stort sett hela Sydney är perfekt om du vill uppleva en nyårsafton utöver det vanliga. Om du är beredd att betala för det. Och köa för det. Och inte dricka någon alkohol. Mort Bay Park i Balmain väster om Sydney är i stort sett det enda ställe där det är helt gratis att befinna sin under nyår och där det är tillåtet att dricka. Vi hade därför inte förväntat oss mycket men fick nu en av stans bästa vyer över bron och de världskända fyrverkerier som skjuts upp därifrån. När vi anlände vi tio på förmiddagen hade redan en hel del människor anlänt till parken men vi lyckades ändå få en riktigt bra plats. Vi slog upp ett av tälten och la ut filtar för att markera vår plats. Sedan turades vi om att vakta tältet och våra tillhörigheter under dagen.

Det blev en helt perfekt dag. Vädret var strålande men klarblå himmel och vi passade flera gånger på att bada i hamnen. Den coola förorten Balmain låg bara en fem minuters promenad ifrån parken och där kunde vi handla mat och strosa runt. När vi blev trötta tog vi en tupplur i tältet. Parken fylldes på under dagen med människor av alla dess slag. Stämningen var på topp och var helt olik alla andra nyårsaftnar jag tidigare upplevt. Sol och värme, folk som satt i gräset på filtar och solade och hade picnic. Folk som badade i hamnen med bron i bakgrunden, ett grabbgäng som spelade fotboll. Det närmaste det går att komma en svensk förklaring är kanske midsommar.

Timmarna gick förvånansvärt fort och snart började det skymma. Killarna brydde sig inte nämnvärt men vi tjejer ville gärna fixa till oss lite inför kvällen. Vi gjorde det bästa av situationen och köpte babyservetter och tog en riktig raggardusch. Vi bytte om på bajamajorna och sminkade oss i bilen med hjälp av backspegeln. Glamoröst så det skriker om det.

Klockan nio var det dags för den första omgången av fyrverkerierna. Den stora uppvisningen är ju såklart vid midnatt men man har även en tidigare för alla barnfamiljer. Den här ”lilla” uppvisningen var ju inte så dålig heller. Och i tid för fyrverkerierna så dök även Dani, Mike och Mika och Peigis kompis Jorge upp. Med bara några timmar kvar till det nya året så var stämningen minst sagt på topp och innan vi visste ordet av var det dags att räkna in 2013. Alla samlades i en enorm klunga och när klockan slog tolv så brakade ett massivt fyrverkeri igång. I en halvtimme hade vi en fantastisk utsikt över både raketerna som sköts upp vid Bondi och såklart Harbour Bridge rakt framför oss. Helt klart en annan klass än vad det är på fyrverkerierna hemma. Men så är ju Sydney också nummer ett i världen då det kommer till nyårsfirande.

Ganska snart efter att fyrverkerierna var slut så började polisen att mota bort allt folk från parken och de flesta tog sig vidare in till city för att fortsätta festligheterna där. Vi som hade bilen stående alldeles intill parken, och med planer på att ta oss till Byron Bay dagen därpå, kunde inte göra annat än att stanna i Balmain. Vi gick upp till centrum och åt nattmat och sedan var det bara att försöka lösa sovsituationen. Vi hade ju redan ett tält uppslaget så det flyttade vi helt enkelt från parken och gömde det bakom ett träd ett trettiotal meter från bilen. Där sov sedan Peigi och James och jag, Jen och Ben sov i bilen. Det var så klart allt annat än bekvämt men jag sov förvånansvärt bra mina första timmar på det nya året.

Att spendera nyår i Sydney var i stort sett den enda plan jag hade innan jag kom till Australien. Ett måste helt enkelt. Och jag är så himla glad att jag gjorde det och att det blev så lyckat!

Bildbomb - Bush Christmas

Hej där. Sitter på McDonalds i Chinatown just nu och utnyttjar det gratis internet som erbjuds här. Det kostar en hel del på hostelet jag bor på så då är det tur att Donken, eller Maccas som det kallas här, finns. Regnet öser ner i Sydney idag. Inte roligt alls. När det var uppehåll tog jag en promenad längs med Pitt Street och George Street och hamnade så småning om vid QVB, Queen Victoria Building, världens vackraste shoppingcenter enligt många. Och visst är det en vacker byggnad. Då jag håller hårt i pengarna just nu så blev det bara fönstershopping för min del men det är ju också roligt. Jag hittade en hel del udda butiker som jag helt klart kommer besöka igen. På väg hit där jag är nu så var det svårt att undvika regnet och inget paraply har jag orkat köpa heller. Men återigen bevisar australiensarna varför dom är världens trevligaste folk. En främling tyckte tydligen väldigt synd om mig där jag stod med armarna i kors vid ett trafikljus med regnet strilandes nedför ansiktet, och gav mig sitt paraply bara sådär. Han hade ju en regnjacka så det var inga problem! Jag försökte bestämt tala om att jag klarade mig utan men nej, det funkade inte alls. Så himla snällt och nu behöver jag inte bli dränkt varenda gång jag går utanför dörren. Tänkte att jag skulle bjuda på en ordentlig bildbomb från Bush Christmas när jag ändå sitter här. Varsågoda!
 
Bygget. I nedre vänstra hörnet ser ni James galna men söta hund Scruff.
Killarna jobbade hårt.
James sätter upp takbjälkarna. Notera den oerhört australiensiska klädseln.
Men bra blev det då det var klart. James kommer fortsätta bygga allt eftersom och sätta upp riktiga väggar och ett riktigt golv.
Våra tält. Jag hade äran att få bo i det stora fyramannatältet. Jag och Dani hade förvisso köpt ett mindre billigt tält men när vi bytte upp oss så fick det agera garderob istället.
Det ser inte mycket ut för världen men detta var vårt hems mittpunkt.
Full fart i köket.
Vår fina frys. Ben åkte in till "byn" en timme bort ett par gånger och köpte isblock som vi lade i frysen och därmed kunde vi ha mat som korv och mjölk och liknande.
Duscharna. Vattnet värmdes i tunnan över öppen eld och sipprade sedan ut genom ett rör i den vita hinken. Det varma vattnet tog man sedan med sig in i duschen där det hälldes i en mindre hink som hissades upp i taket. Under hinken satt ett munstycke som man vred på och sedan var det bara att duscha. Men som sagt, de flesta (läs vi tjejer) tyckte det var tidskrävande och gick hellre ner till ån och tvättade oss.
Toaletten. "Poo with a View". Ett annorlunda utedass men med en fullt fungerande toalett. Förvånandsvärt få tjuvkikningar med tanke på det öppna fönstret.
Vyn när man satt på toaletten. Till höger anas "vägen" upp till först den stuga som James pappa hyr ut och sedan deras gård med Bretts hus.
James med skylten till "swimmingpoolen" aka ån.
På väg mot ån.
Jag och Dani i det smått iskalla men uppfriskande vattnet.
Vad vi tjejer sysslade med då solen blev för stark. Hängde under taket och snackade skit och ägnade oss åt diverse sysslor. Mika lagade sina kläder till exempel.
Fantastiska vyer från bergets topp.
Jag, Jen och Angus på väg på fiskeutflykt. Och ja, hon kallas Little Jen av en anledning...
Hur vackert?! Bilden gör inte alls utsikten rätta. Sjön var enorm och slingrade sig som en orm mellan bergen. Detta är bara en liten bit av den.
Angus, Jen och jag tar ett dopp i det blå och svalkar oss den heta dagen på båten. Himla praktiskt att bara kunna hoppa i från båtkanten.
Resultatet av en skogsbrand. Nu minns jag inte hur många år sedan den stora branden förstörde ett enormt område där i bushen i Victoria, tror att det kan ha varit 2003. Spöklikt med alla döda träd.
Jag och Peigi på julafton. Ariel i bakgrunden.
Mina två favoritskottar! Jamie och Angus. Hur fantastisk är inte Jamies jultröja!
Kvällarna och nätterna i bushen var fruktansvärt kalla. Skillnade mellan dag och natt var otrolig. Och inga varma kläder hade vi heller. Turligt nog hade James dragit fram en stor garderob full med gamla kläder för utklädning. Dessa kavajer var det varmaste vi kunde hitta och något vi tjejer bar varenda kväll under dessa två veckor. Suit up! Peigi, jag och Mika.
Att dansa hjälpte mot kylan och var en given kvällsaktivitet. Våra fina julljus anas i höger hörn. Dom sträckte sig hela vägen bort till toaletten och gjorde det betydligt enklare att hitta i mörkret. Och gav såklart en hel del julkänsla. Synd att jag inte fick en bra bild på dom.
Peigi vid spisen på juldagsmorgonen. I full färd med att laga pannkakor.
Pannkaksfrukost!
Och så blev det äntligen dags för fåret!
I timmar satt vi där och väntade på att det skulle tillagas. Jamie och Angus hade blivit tilldelade uppgiften att vända på fåret med jämna mellanrum. Osäkert om det var det bästa valet men någon större katastrof skedde inte. Jag och Peigi höll dom sällskap.
Det vattnas i munnen bara över att se bilderna igen!
Jen och Dani ansvarade för att ordna med tillbehören. Och ett bra jobb gjorde dom.
Tomten hälsade på.
Angus hade kvällen till ära klätt upp sig i sin kilt. Och då mina tre bästa vänner här i Australien är skottar så vet jag nu allt som är värt att veta om kiltar.
När solen gått ner bakom berget var köttet äntligen genomgrillat, bordet dukat och middagen serverad.
Brett. All ära åt den här mannen som hjälpte till att göra vår julhelg så bra.
Pepparkakor.
Grabbarna runt pokerbordet.
Vad kan jag säga. Livet i bushen var hårt.
God jul!
Andi och Ariel spexar.
Årets julkort!
Detta var häftigt. Mitt på blanka dagen, på en klarblå himmel, dök en cireklformad "regnbåge" upp. Vad det var för något har jag ingen aning om men det såg ut som en regnbåge och avtecknade sig som en cirkel runt solen. Den stora ringen beror alltså inte på kameran utan cirkeln finns faktiskt där.
Pokerkväll med de kvarvarande gästerna. Till och med Brett var med och spelade. Det blev ett antal dueller mellan far och son.
Andi och Ariel rör om i den italienska grytan.
Och så gott det smakade. Fick också lära mig att man aldrig äter pasta med gaffel och kniv. När jag frågade om en kniv blev jag i stort sett dumförklarad av den italienske kocken.
Bushwalk.
Kvällens sista strålar.
Jag letar efter kvarlevor efter aboriginernas redskap.
Sista dagen kom och det blev dags att packa ihop.
 
Jag har mycket mer bilder än det här att visa men vi börjar så här.
 

Bush Christmas

Nu tänkte jag börja berätta om vad jag har sysslat med sedan jag lämnade Melbourne i mitten av december. Första stoppet på resan var jul i den victorianska bushen hos min vän James, som jag mötte uppe i Carins när jag först kom till Australien. James arbetade på Asylum under ett par månader och träffade därför en himla massa backpackers. Och eftersom han är världens trevligaste och omtänksammaste kille så bestämde han sig för att bjuda hem sina nya vänner till sin gård och därmed låta alla få uppleva en jul med gamla och nya vänner. Det är lätt att känna sig ensam när man backpackar och kanske främst under högtider. På det här viset fick alla möjligheten att spendera jul i vänners sällskap. James gård, eller hans pappas gård, ligger mitt ute i Victoria, mitt ute i bushen och där närmaste lilla kiosk ligger en timmes bilresa bort. James gård ligger bokstavligt talat mellan två nationalparker och det är fruktansvärt vackert där. Om ett par år planerar James att starta upp ett eget backpacker hostel där och ordna veckolånga vistelser där fokus ligger på naturliv, fiske och avkoppling. Vi hade turen att få vara med och börja bygga lite på det som så småning om kommer bli ett hostel.

 

Söndag 16 dec – Onsdag 19 dec

Jag lämnade mitt hostel Habitat HQ tidigt på onsdagsmorgonen. Tog mig in till centralen där jag mötte upp Peigi och Dani, en annan tjej som också bott på Asylum. Vi tog tåget till Frankston där vi  mötte upp James. Senare kom även Mike dit och då kunde vi åka och handla mat och dricka för våra två veckor ute i bushen. Sedan följde en sju timmars lång bilresa till gården. Och James, som i vanliga fall är en väldigt pratglad person, hade nu varit ute i bushen ett tag, utan någon att direkt prata med och detta resulterade i att vi i sju timmar fick lyssna till allt mellan himmel och jord. Måste dock säga att James är en fantastisk guide och han hade något att säga om varenda litet creek, varenda träd och varenda litet hus längs med vägen.

 

När vi äntligen kom fram till James gård så fick vi träffa en person som skulle komma att bli hela gängets favorit. James pappa Brett. Vilken människa! En riktig australiensare ut i fingerspetsarna och jag kan villigt erkänna att det var många gånger jag inte förstod ett ord av vad han sa då han pratade med sin breda australiensiska dialekt. Den här första kvällen gav James oss en rundtur på platsen där vi skulle ha vår Bush Christmas. Han hade redan påbörjat bygget av toalett och duschar och den lilla öppna baracken som skulle bli stommen på hostelet. Vi slog upp tälten och tände en brasa och satt uppe några timmar och pratade innan vi alla tidigt somnade.

 

De följande dagar så arbetade James, Mike och James pappa med bygget av vårt nya hem. Vi tjejer kunde inte hjälpa till med mycket under dessa dagar då det var en hel del tungt arbete med att tex få taket på plats. Vi kände oss rätt meningslösa men killarna försäkrade oss om att det skulle komma arbete för oss också så fort taket var på plats. Vi gjorde så gott vi kunde för att roa oss själva. Vi tog cykelturer på grusvägarna, knöt vänskapsarmband, badade i ån, solade, lärde oss köra James gamla motorcykel och pratade tjejsnack och lärde känna varandra. Och varje kväll då solen började gå ner bakom bergen, då hade Dani yogaklass. Detta var något vi sysslade med i stort sett varenda kväll under de två veckor vi var ute på farmen och alla som var där fick prova på yoga åtminstone en gång. För egen del så känner jag väl att det inte riktigt är något för mig. Jag har alldeles för svårt att koncentrera mig på att bli ett träd, utan att falla ihop i en skrattande hög på marken.

 

Killarna arbetade hårt och bygget av taket började ta fart. En eftermiddag hoppade vi alla in i bilen med Brett och gav oss ut i skogen för att leta efter ”rafters” vilket jag nog skulle översätta till takbjälkar. Vi högg ner träd, lastade upp dom på flaket och morgonen därpå skalade vi av all bark innan dom så småning om spikades upp. Och om James är en god talare så är det ingenting jämfört med hans far. Brett är den perfekta guiden och vi fick alla lära oss allt som fanns att veta om området.

 

Under onsdagen gick vi hela dagen och väntade på att bilen med Ben, Jen, Mika, Angus och Kate skulle komma. När kvällen kom hade vi vant oss vi tanken att dom nog skulle dyka upp dagen därpå istället.

 

Torsdag 20 december – söndag 23 december

När torsdagsmorgonen kom så vaknade vi alla av en tutande bil. Vi hade fått tillökning. Tydligen hade gänget åkt runt hela kvällen i området utan att hitta till James gård. Nu var dom i alla fall här och det var ett kärt återbesök. Vi visade dom runt och även om bygget inte var helt klart så var dom imponerade. Resten av dagen ägnade vi åt bland annat ”tubing”. Med uppblåsta gamla traktordäck tog vi en promenad på cirka en kilometer innan vi hoppade i däcken och med full fart gled vi längs med ån. Barnsligt kul men det slutade med en hel del blåmärken i rumpan. Och för min del en rejäl bula i bakhuvudet. På vissa ställen var vattnet väldigt grunt och jag fastnade. Jag ställde mig upp, halkade självfallet och slog bakhuvudet i en sten. Det hade kunnat sluta mycket värre än vad det gjorde och jag hade väl tur att det endast resulterade i en bula.

 

Ben hade tagit med sig sin stora fina båt ut till gården och på fredagsmorgonen klev vi upp tidigt och jag, Jen, Angus och Ben gav oss iväg till en fantastisk sjö ett par timmar från gården. Vägen dit var lång och krokig men vyerna vi fick se var helt klart värt allt besvär. Och sjön var sagolikt vacker med de höga bergen som omringade den. Vi sjösatte båten och spenderade sedan sex-sju timmar ute på vattnet. Det var en underbar dag där vi fiskade, hoppade i vattnet från båtkanten, solade och bara njöt. Inte ett moln på himlen och inga andra båtar förutom vår. Jag tog till och med en tupplur i båtens hytt och så gott har jag nog aldrig sovit förr. Vi hade storslagna planer på att återvända med middag till hela gänget men vi fick inte ett napp under hela dagen. Lite besvikna var vi allt men samtidigt var allt annat så perfekt så i slutändan gjorde det inte så mycket. På vägen tillbaka började solen gå ner bakom bergen och utsikten från bergets topp blev en perfekt avslutning på en perfekt dag. Och det faktum att vi inte kom hem med någon fångst gjorde inte alls så mycket. Ben åkte ut på sjön dagen därpå igen, med ett nytt gäng, och inte heller dessa fick någon fisk och vi gav upp på att få äta fisk till middag under julhelgen.

 

Under dessa dagar blev taket äntligen klart och vi kunde flytta ut alla möbler som befunnit sig i baracken. Vi gjorde så gott vi kunde med vad vi hade och snart hade vi både ett fungerande kök med rinnande vatten, köksbord/bar, frys, vardagsrum och dj-bås. Det fanns till och med en bokhylla full med böcker vilket resulterade till att vi varje dag hade lässtund då vi alla slängde oss i sofforna och läste. På kvällarna slog vi på generatorn så vi hade ström till lampor och datorer och under flera tillfällen under dessa två veckor så satt vi bänkade på den stora mattan på golvet och tittade på tv-serien Coupling. En engelsk serie från tidigt 00-tal som påminner en hel del om Vänner.

 

En dag när James kom tillbaka efter en tur på motorcykeln så hade han en bil i eftersläp. Mitt ute i ingenstans hade han stött på de två italienarna Andrea och Jionni och tyskan Dani. Dessa tre var på väg till en farm för arbete men skulle inte vara där förrän den 26:e och hade därför slagit läger i skogen i väntan på att kunna åka vidare. James bjöd in dom till Bush Christmas och jag tror nog att dom var fruktansvärt glada över att dom stötte på honom. Istället för att sitta ensamma i ett tält under jul fick dom nu en riktig jul tillsammans med ett helt gäng människor. Det hade dom nog aldrig kunnat ana!

 

På söndagkväll ställde vi till med lite fest. James vän Gage som också kommit dit agerade DJ och i pyjamas så dansade vi runt och sjöng för full hals in på småtimmarna. Ni yngre läsare vet ju säkerligen vad beerpong är för något. Här i Australien spelar vi goonpong och under den här kvällen utklassade jag Angus totalt. Jag blev utnämnd Goonpong Queen och kunde skryta om det resten av julhelgen. Den här kvällen var helt klart en av höjdpunkterna under Bush Christmas. Ibland är det enda som behövs goda vänner och hög musik!

 

Julafton/Christmas Eve

Här i Australien firar man ju jul den 25:e december så när den 24:e kom var det under dagen inget märkvärdigt. Dagen började med att James gav sig iväg tidigt för att åka till den närmsta ”staden” Albany som ligger fyra timmar från gården för att hämta upp ytterligare ett gäng julfirare som skulle anlända dit med tåg. Vi ägnade dagen åt diverse aktiviteter. En av tjejerna, Kate, var duktig på att klippa hår så alla vi tjejer passade på att få våra frisyrer trimmade. Så himla skönt att bli av med alla slitna toppar och få ett fräscht hår, och slippa betala för det!

 

Framåt eftermiddagen dök James upp igen och med sig hade han min kära Jamie som kommit dit från Melbourne. Efter att ha spenderat varje dag tillsammans uppe i Darwin så hade vi nu inte sett varandra på två månader och det var så himla kul att ses igen. Jamie fick också återförenas med sin andra halva Angus. Hans bästa vän från hemma i Skottland. De hade inte sett varandra sedan Cairns, vilket var nästan fem månader sedan. Dessa två är oskiljbara och under hela julhelgen gick dom båda runt med två stora leenden, glada över att återigen vara tillsammans. Förutom Jamie kom även fem andra f.d. Asylumgäster som jag inte träffat tidigare. De två tyska tjejerna Dani och Sara, italienska Ariel, franska Tomas och tyska Andi. Vi var nu runt tjugo personer på farmen och stället började nu mer och mer likna ett riktigt hostel. Vi fick till och med sätta uppe en lapp ovanför diskbänken så alla förstod att dom var tvungen att diska upp efter sig.

 

Julaftons kväll/Christmas Eve kom och planen hade varit att James DJ-vän skulle komma och spela för oss. Killen missade tyvärr tåget och kom aldrig men med gemensamma krafter lyckades vi ändå få dansgolvet att gunga. Glada över att vara tillsammans igen hade vi alla ännu en riktigt rolig kväll.

 

Juldagen/Christmas Day

Vi vaknade alla till isande vind och en grå himmel och med haglet som kom så fick vi till och med en vit jul för fem minuter. Vi tjejer ställde oss i köket och lagade pannkakor till hela gänget och sedan hade vi en trevlig julfrukost vid långbordet. Pannkakor, bacon och alla dess olika tillbehör. Mums!

 

Då vädret som sagt inte var det bästa under juldagen så återvände vi alla till våra respektive sovplatser för sovstund, alternativt lässtund. Framåt eftermiddagen påbörjades det som alla pratat om inför den här julen: grillningen av fåret! På gården finns en hage full med får och ett av dessa fick den stora äran att agera vår julmiddag. Elden tändes och till slut hamnade fåret på spettet och sedan var det bara att vänta. Jag, Jamie, Angus och Peigi satte oss vid elden och med kurrande magar såg vi på hur fåret sakta grillades. Detta tog ex antal timmar och under tiden så anlände fler av James vänner och vi började komma upp i trettiotalet antal gäster på gården nu. Det fixades  inför middagen, vi lagade potatis/rotmos, stekte svamp, gjorde sås, kokade grönsaker och bakade potatis i glöden. Alla klädde upp sig i sina finaste kläder, Angus som är skotte, tog på sig sin kilt, vi smyckade oss med roliga julbroscher, dukade bordet m.m. Framåt eftermiddagen dök även tomten upp! Vi blev alla tilldelade julklappar och lyckan var total. Själv fick jag en stubbyholder. Ett slags fodral av gummi som man sätter runt en drickaburk för att hålla den kyld. Helt klart användbart här i Australien.

 

Och så äntligen, efter många timmars väntan, var fåret klart och julmiddagen kunde börja. Jag har aldrig varit något större fan av lammkött, men det här mina damer och herrar, var något av det bästa jag ätit. Kanske var det för att jag knappt haft ett riktigt mål mat på en månad, men detta var utan tvekan det bästa jag ätit sedan jag kom till Australien. Bretts hemmagjorda myntasås var gudomligt god och gifte sig med köttet på ett perfekt sätt. Vi åt alla tills vi storknade och försökte komma på alla superlativ vi kunde för att beskriva måltiden vi just avnjutit. Och som om lammet inte varit nog så visade det sig att Brett även bakat äppelpaj till efterrätt. Vi backpackers var i himmelen! Återigen, vad hade vi gjort utan Brett?

 

När vi alla smält maten slog vi på The Pouges ”Fairytale of New York”, Bush Christmas julsång och julfesten var i full gång.

 

Annandag Jul/Boxing Day

Vädret under juldagen hade ju inte varit det bästa men under annandagen bjöds det på strålande sol och hetta. Vi ägnade i stort sett hela dagen till att sola och slappa. Vattenpistolerna som Jamie och Andrea fått i julklapp kvällen innan kom till användning då ett storslaget vattenkrig bröt ut. Det var precis vad vi behövde en dag som denna då värmen var outhärdlig. Som tur var hade vi även den svalkande ån alldeles i närheten så det blev även några dopp där under dagen. Till middag åt vi rester av fåret. Det hände inte speciellt mycket under annandagen men det var nog precis vad vi behövde. Den här dagen lämnade även italienarna och tyska Dani oss för att fortsätta till farmen där dom skulle jobba.

 

Torsdag 27:e december

På torsdagsmorgonen var det dags för Jamie, Angus, Kate och de tyska tjejerna att lämna oss och åka tillbaka till Melbourne. Jag, Jen och Peigi klev upp tidigt för att säga hejdå. Lite ledsamt var det då Jamie och Angus är två av mina allra bästa vänner här i Australien. De två skottarna är så galna så det räcker och blir över men man har aldrig tråkigt i deras sällskap. Angus åkte vidare till Thailand veckan efter jul och sedan hela vägen till Tyskland för att hälsa på sin flickvän Mia, och Jamie han har flyttat till Melbourne. Men tillsammans med Peigi har vi redan planerat min resa till den skottska landsbygden där dom ska visa mig allt som deras lilla stad har att bjuda på.

 

Torsdagen blev ännu en lugn dag. Betydligt tystare efter att Jamie och Angus åkt. Vädret var återigen tråkigt och vi spenderade ett par timmar med att titta på Coupling och spela kort. På eftermiddagen fick italienske Ariel för sig att slå till på stort och laga en äkta italiensk Spaghetti Bolognaise. Så i en gryta med kött av lamm, stek, korv, grönsaker och svamp puttrade sedan vår middag i timmar. Och jösses så gott det var! Vi har alla ätit mycket pasta under vår tid i Australien men den här slår alla rekord. Vi åt tills vi storknade.

 

Fredag 28:e december

Fredagen bjöd på fint väder och vi ägnade otaliga timmar till att slappa i solen med en bok i handen. Vi hade nu alla blivit ordentligt solbrända och speciellt Andi hade antagit en nästan svart nyans. Som gamla pensionärer spelade vi boule och hade en liten turnering där jag själv tog mig vidare från gruppspelet men inte längre än så. På eftermiddagen satte vi oss hela gruppen och spelade poker. Första gången i mitt liv jag gör det och det gick över förväntan måste jag säga. Hade vi spelat med riktiga pengar hade jag helt klart gjort mig en slant.

 

Till middag samlade vi ihop allt vi hade och lagade till en stor gryta. Den avnjöts framför ytterligare några avsnitt av Coupling. Kallt som tusan var det den här kvällen och då alla längtade till sina sovsäckar och filtar så blev det en tidig kväll.

 

Lördag 29:e december

Lördagen kom och vi började nu närma oss slutet på vår Bush Christmas. Vi ägnade dagen till att städa undan så mycket vi kunde. Efter två veckor såg stället minst sagt ut som en svinstia. Men med gemensamma krafter lyckades vi få det någorlunda rent och snyggt. På eftermiddagen, då den värsta hettan avtagit hoppade vi alla in i bilen med Brett och gav oss ut på en skogsvandring. Brett skulle som jag tidigare sagt kunna arbeta som en guide i det här området. Han vet allt som är värt att veta om stället och vi fick lyssna till spännande historier om hur området förr var fullt med guldgrävare. Vi vandrade runt i skogen och fick se de djupa hålen som guldgrävarna klättrat ner i på jakt efter guldet, vi letade och hittade stenar som använts som olika redskap av aboriginerna som för länge sedan befunnit sig på platsen. Och vi fick äntligen höra historien bakom Haunted Creek som vi alla undrat över. Helt klart en rolig och intressant eftermiddag där det kändes som att vi alla var ute på en skolresa. Men självfallet så råkade jag ut för ännu en av Australiens alla jävliga kryp. Mitt ute i skogen blev jag biten av ett antal Jumping Jacks, gigantiska myror vars bett är i klass med getingsting. Allt annat än trevligt.

Sista kvällen med gänget blev en kväll runt vårt stora middagsbord med prat och skratt och utbyte av filmer och foton.

 

Söndag 30:e december

Sista dagen på Bush Christmas. Brett åkte iväg med Dani, Andi, Ariel, Mike och Mika som alla skulle åt olika håll. Vi kvarvarande var nu bara jag själv, James, Jen och Peigi. Vi ägnade dagen åt att städa ihop det sista, plocka ner tälten och vänta på Ben som skulle komma tillbaka. Ben hade åkt tillbaka till Melbourne över julhelgen för att fira den med sin familj, och var nu på väg tillbaka för att plocka upp oss och fortsätta till Sydney och Byron Bay. Min plan var ju vid den här tidpunkten att åka med gänget till Sydney och spendera nyår med dom där och sedan stanna i Sydney. Men under Bush Christmas hade jag kommit att bli väldigt bra vän med den här skotska tjejen Peigi. Vi är så lika på många sätt, och samtidigt så olika. Vi kommer helt enkelt förbannat bra överens. Peigis plan var att efter nyår i Sydney åka med James, Ben och Jen upp till Byron Bay för ett par dagar och sedan fortsätta sin resa upp längs med östkusten till Cairns. Hon hade den senaste tiden försökt övertala mig att följa med henne. Jag hade gått och funderat på det ett tag och även om att stanna och bosätta sig i Sydney för ett tag kanske hade varit det klokaste så kunde jag inte motstå att skjuta på det och istället fortsätta resa med Peigi. Jag hade pengar kvar och östkusten var ändå något jag tänkt göra innan jag lämnade Australien. Och varför inte göra det då med en god vän? Så sagt och gjort, dagen vi lämnade bushen för Sydney bestämde jag mig för att ändra mina planer helt och hållet och förberedde mig nu istället på en månad på resande fot. Och nu så här i efterhand, det var helt klart ett klokt val för jag har haft fantastiskt roligt med Peigi under vår resa!

 

När klockan slog tre på eftermiddagen kom Ben farandes på vägen
och ivriga att komma iväg packade vi bilen med våra tillhörigheter och sa hejdå till det som varit vårt hem de senaste veckorna.

 

Jag har verkligen njutit de här veckorna på farmen. På många sätt har det liknat somrarna i Buan. Mitt ute i Ingemansland. Lugnet som infann sig så fort vi klev ur bilen den första dagen. Inga måsten utan bara ta dagen som den kommer. Ingen mobilsignal, inget internet, ingen tid. Vi har levt efter tiderna dagtid och nattid. Vår toalett, Poo with a View var något utöver det vanliga. Utedass deluxe. James hade gjort ett bra jobb med att ordna duschar men vi alla föredrog ändå att tvätta oss i ån som rann bara ett femtiotal meter ifrån oss.

 

Jag kan inte påstå att det kändes som jul. Vi gjorde så gott vi kunde men den 30-gradiga hettan, det gröna gräset och alla juldekorationers frånvaro gjorde det svårt att förstå att det faktiskt var jul. Samtidigt så var det på ett sätt väldigt skönt. Ingen stress att ordna med julklappar, julmat, pynta och allt som har med jul att göra. Min första jul hemifrån blev något utöver det vanliga och något jag alltid kommer att minnas med ett leende på läpparna. Att få träffa alla goda vänner igen var helt klart höjdpunkten under dessa två veckor.

 

Så när vi sagt adjö till Bush Christmas påbörjade vi den långa resa mot Sydney där det nya året skulle firas ordentligt. Resan dit blev händelserik men det tänker jag skriva om en annan gång.

Caféhäng

Sydney bjuder på ett riktigt tråkigt väder idag. Grått och kallt. Jag har tagit mig till ett café och har precis avnjutit en god lunch bestående av Thai beef salad. Var i stort behov av kött och den där biffsalladen satt perfekt. Lagar ju aldrig kött själv här i Australien då det är allt annat än billigt så ibland måste jag unna mig en stek eller liknande ute på ett matställe. Det här cafét är perfekt då dom även har gratis wifi så nu passar jag på att uppdatera lite. Har inga planer för idag så kanske att jag sätter mig ner och skriver lite om vad jag sysslade med under jul, så kan jag lägga upp det här på bloggen inom en snar framtid. Jag har ju massor att berätta och visa från resan upp längs med östkusten.

Som sagt, Sydney visar sig inte från sin bästa sida idag och tydligen ska det här tråkiga vädret fortsätta några dagar framöver. Hade tänkt att gå och se operahuset någon dag men vill inte vara ute och gå om det ska regna. Har planer på att göra vandringen mellan Bondi och Coogee också men samma sak där, fint väder är att önska om man ska ta sig an den långa promenaden. Men jag ska väl inte klaga egentligen, ända sedan jag kom hit till Sydney för en dryg vecka sedan så har vädret varit fantastiskt. Strålande sol och en temperatur på över 30 grader. Man blir minst sagt bortskämd.

I lördags så promenerade jag bort till Paddington och Sydneys kända Paddington Markets. Vädret var strålande och marknade var full av folk. Jag inhandlade en ny dagbok då den gamla jag haft med mig nu är full. Hittade en riktigt häftig bok som är gjord av återvunnen "billboard" (ursäktar då jag inte kommer på namnet på svenska). Den gummi-/plastaktiga ytan är perfekt då den inte riskerar att bli blöt och ful som min tidigare dagbok.

Efter marknaden i lördags så tog jag mig också till IKEA. Ute i någon okänd förort låg det blågula varuhuset och att vandra runt bland alla möbler ger för en kort stund en känsla av hemma. Var ute efter en dalahäst eller liknande att dekorera irländarnas nya hus med men hittade ingen. Det fick bli en IKEA-filt och IKEA-muggar istället. Inget hem är komplett utan fleecepläden och de färglada plastmuggarna. Gjorde ett stopp i matavdelningen och köpte även dammsugare och knäckebröd.

När kvällen kom blev det dags för inflyttningsfest i Bondi. Tog bussen, klev av på fel hållplats och sprang in i Todd och Louie från Darwin. Återigen, Australien är ett enormt land men samtidigt så litet. Hittade så småning om till grabbarnas hus och hade sedan en riktigt rolig kväll. Introducerade alla irländare för E-Type och träffade chilenarna från Fraser Island igen. På söndagmorgonen hittade vi Joes arbetsskor och t-shirt i frysen och alla dammsugare var uppätna. Bra fest helt enkelt! Jag hjälpte killarna att städa upp och när dom gick ner till beachen tog jag bussen tillbaka till city och spenderade sedan resten av kvällen i sängen med ett par filmer och telefonsamtal hem till Sverige.

Det senaste från Sydney

Hej där! Ligger i sängen och äter Tim Tam och tänkte att jag skulle uppdatera er där hemma om läget här i storstan. Det har ju gått en vecka nu sedan jag kom hit och nu har jag landat här i Sydney. För det första har jag bytt hostel. YHA var inget för mig och mitt nya hem är nu Nomads Westend. Fortfarande mitt i smeten men betydligt mycket trevligare. I de stora städer jag hittills besökt i Australien så har jag aldrig bott mitt i city, alltid minst en tio minuters promenad från centrum. Mer centralt än vad jag bor nu går det nog ej att komma. Det funkar men vi får väl se hur lång tid det tar innan småstadstjejen inom mig har fått nog av 24 timmars trafik/musik/allnänt oväsen och flyr till någon mindre befolkad stadsdel.

Efter att ha hängt ihop med irländarna den senaste tiden så har jag sedan vi skiljdes åt i måndags inte sett till dom, med undantag för idag. Grabbarna har gått och blivit med hus och har haft fullt upp med inflyttning, jobbsökande, godkännande av white card och allt annat praktiskt som måste göras då dom ska stanna här ett tag. Jag har därför fått roat mig på egen hand vilket varit ganska skönt faktiskt. Mest har jag vandrat runt här i city och försökt lära mig området och alla gator. Sen har jag även träffat Sarina, en av mina goda vänner från Cairns. Tyvärr har hon redan rest vidare men är glad att vi fick möjligheten att ses igen. Jag har gått på Paddy's Market, en enorm inomhusmarknad med allt du kan tänka dig. Jag har latat mig i Hyde's Park och tittat på människor. Idag var jag och vandrade runt i Darling Harbour som är ett jättemysigt område.

Sen har jag självklart varit på Bondi Beach. Både igår och idag har jag spenderat flera timmar på den världsberömda stranden. Efter att i flera år följt tv-programmet "Bondi Rescue" så var den halvmåneformade stranden en mina måsten då jag kom till Australien. Jag ska inte ljuga. Jag måste säga att jag blev en smula besviken då jag först kom dit. Bondi är mycket mycket mindre än vad jag trodde. Fullsmockad med folk förvisso men efter att ha set de milslånga strändrna i Perth och Byron Bay så ter sig kilometerlånga Bondi minimal. Och livvakterna. Bondis boys in blue. På tv:n ser det ju ut som att dom står utplacerade över hela området men icke. Har knappt sett till en enda. Idag såg jag förvisso filmteamet en snabbis och har dessutom räknat ut att det är vid sju på kvällen, då dom packar ihop, som man kan få syn på dom vid livvaktshytten. Idag kunde jag se både Chappo, Bacon och Terry. (Ja jag är en nörd när det kommer till Bondi men Anna vet i alla fall vad jag pratar om). Det går inte att komma ifrån, Bondi är en magisk plags där du kan få syn på allt.

Imorgon hade jag tänkt ta mig till Paddington och Paddington Markets, Sydneys välkända jättemarknad. Efter det funderar jag på att försöka hitta åt IKEA och köpa en svensk inflyttningspresent till mina kära irländare. Det vankas nämligen inflyttningsfest imorgon kväll i Bondi.

Finally in Sydney

God kväll. Sitter för tillfället på McDonalds mitt i centrala Sydney och då det finns gratis wifi tänkte jag att jag skulle skriva några rader.

Efter många om och men kunds vi lämna Byron under fredagseftermiddagen och än en gång köra mot Sydney . Och den här gången höll bilen hela vägen fram. Vid ett på natten knackade vi på hos killarnas irländska vänner. Vi satt uppe och var sociala några timmar innan vi alla tre äntligen fick pusta ut och sova efter den långa resan.

Morgonen därpå tog jag mina väskor, mötte upp Ciarán och Joe, de två andra killarna i den irländska kvartetten, och tog tåget in till city för att hitta ett hostel. Vad som pågår i Sydney just nu vet jag inte men det var fullbokat absolut överallt. Hemlös och trött på allt som har med Australien att göra så kom grabbarna och deras vänner återigen till min räddning. Självklart fick jago stanna med dom så länge jag ville.

Så de senaste dagarna i Sydney har jag varit överallt känns det som men främst på irländska puben Cock n Bull där det igår var Sunday session. Idag lyckades jag boka in mig ett par nätter på YHA mitt i city och idag har jag bara sovit och vilat efter den senaste veckans äventyr. Imorgon ska jag ge mig ut på lite sightseeing.

En sak är säker: det är förbannat skönt att äntligen vara framme!

Just our luck

Ja gott folk. Nu tycker jag att jag har varit med om tillräckligt med elände för min resterande tid i Australien. Jag har nått det tillståndet då jag inte längre förvånas av något. Likgiltig inför allt det som sker.

Då vi vaknade i Gladstone igår morse, utan några nya uppdateringar om läget med vägarna, så bestämde vi oss för att chansa och packade ihop bilen och sa med ett leende hejdå till Gladstone, hålan där ingen vill vara fast. Vi fick så småning om höra att vägarna nu faktiskt var öppna och att vi äntligen skulle kunna ta oss till Sydney. Planen var att med två långkörningar och ett nattstopp i Byron Bay så skulle vi nå Sydney fredageftermiddag. Allt flöt på fint i cirka två timmar. Sedan bestämde sig kära bilen för att det fick räcka och slutade fungera. Den la av mitt på vägen i Gin Gin, ännu en lite gudsförgäten småstad här på Östkusten. Vi kunde inte annat göra än hitta en mekaniker, ringa bärgningsbilen och hoppas på det bästa. Ingen visste hur stort felet var då och om vi överhuvudtaget skulle kunna lämna Gin Gin den dagen. I väntan på besked tog vi en promenad genom stan, vilket tog ungefär tre minuter och sedan satte vi oss på den lokala puben. Jag reser med två irländare så det finns liksom inget annat alternativ. Där roade vi oss med att spela ordspel på Kierans mobil, spana in stans minst sagt udda stammisar och vänta. Efter tre timmar ringde dom från bilverkstaden och med andan i halsen svarade vi och fick till vår lycka höra att bilen var fixad och vi kunde fortsätta resan söderut. Tydligen var det bensintanken det var fel på och den hade bytts ut och vi var redo att åka igen.

Allt gick återigen som på räls och när klockan började närma sig åtta på kvällen, efter tolv timmar i bilen, bestämde vi oss för att kika in hos en av killarnas vänner i Brisbane och dricka kaffe och vila ögonen från vägen en stund. Vi stannade där en timme och efter lunch på McDonalds (min sista på läääänge) så navigerade vi oss ut ur storstan, ut på motorvägen och med sikte på Byron Bay. Ungefär 45 minuter utanför Brisbane utbrister James: "Oh no! It's happening again!" och vi visste alla tre vad det handlade om. Bilen dog på precis samma sätt som tidigare under dagen, denna gång mitt ute i ingemansland, på en sexfilig motorväg. Den här gången finns ingen verkstad i närheten så det är bara att ringa bärgningsbilen igen. Vi blir körda till en bensinmack där killarna, mannen som körde vår bergningsbil, och hans kollega försöker göra allt för att hitta felet. En mekaniker den här tiden på dygnet (midnatt) kommer vara allt annat än billigt. Bärgningsbilmannen ringer en vän till honom och när han kommer för att försöka hjälpa oss så startar bilen till vår glädje! Felet den här gången kan vara själva bensinen som vi tankade bilen med norrut. Översvämmningarna har förmodligen till och med påverkat bensinen, smutsat ner den. Vi får rådet att om det händer igen, "slå" lite under bilen på bensintanken och vi borde vara okej.

Med fingrarna korsade ger vi oss iväg ännu en gång. Två timmar är allt som behövs för att vi ska komma fram till Byron. Galet trött somnar jag i bilen och vaknar en timme och femtio minuter senare. Bilen har lagt av. Igen. Det är tio minuters bilresa till hostelet. På lagomt glatt humör men den här gången vet vi i alla fall vad vi ska göra. Och efter många försök så startar faktiskt bilen igen. Vi försöker ta oss till Byron med ren tankevilja men två minuter senare händer det igen. Och den här gången spelar det ingen roll hur mycket vi bankar och slår. Bilskrället vägrar starta. Vid den här tidpunkten är klockan tre på morgonen, vi är fast fem kilometer utanför Byron Bay, mitt på vägen. Att ringa efter dagens tredje bärgningsbil är inget vi har råd med. Vi bestämmer oss helt enkelt för att sova i bilen ett par timmar och lösa problemet morgonen därpå. Och det är konstigt, men vi alla somnade så småning om. I en bil mitt på vägen. Klockan halv åtta imorse, väckta av den vilda morgontrafiken, förösker vi ytterligare några gånger att starta bilen, utan någon som helst framgång. Alla mekaniker svarar att dom inte kan göra något åt bilen idag då det är fredag. Ovilliga att lämna bilen vid vägkanten ser vi ingen annan utväg än att putta den 200 meter till en bensinmack som ligger runt hörnet. Vi får höra att trafiken kommer vara galen ända fram till efter lunch. Så ja, vi tog tag i bilen, stoppade all trafik bakom oss då det bara är en fil, och försökte så fort vi kunde få bilen bort från vägen och in på bensinmacken. Arga blickar, roade blickar och en hjälpande hand från en annan bilförare så kom vi till slut fram till macken. Slutkörda. Det finns nog ingen övning som är lika bra för ben och rumpa som att knuffa en fullastad bil. Till vår stora lycka finns det även en mekaniker på macken som lovar att ta sig en titt på bilen.

Så nu sitter vi här, på hostelet vi var menade att checka in på igårkväll, och väntar på ett telefonsamtal om bilen. Klockan är halv två och vi har varit här sedan halv tio. Vi har ingen aning om vi kommer härifrån idag eller imorgon. Less och trött som tusan och utan att det finns något annat vi kan göra än att vänta och be till gudarna att vi kommer härifrån. Byron Bay är en av mina favoritplatser här i Australien och helt klart ett bättre ställe att vara fast på än hålorna Gladstone och Gin Gin, men nu vill jag bara komma fram till Sydney.

sandandsaltwater

Life in Australia!

RSS 2.0