Here we go again

Tänkte börja med att berätta att det är dags att röra på sig igen. Jag har bokat en flygbiljett till Melbourne och på måndag morgon lämnar jag Perth för en ny stad. Det ska bli kul att se något nytt och jag har hört så mycket bra om Melbourne. Dessutom så befinner sig lite folk från Asylum där så det ska bli skoj att träffa dom igen. Jag kommer stanna lite drygt två veckor där innan det blir dags för Bush Christmas hos James någonstans utanför Melbourne. Funderade ju på Sydney över jul men insåg att jag mycket hellre vill spendera julen med ett stort gäng vänner. Det kommer bli en veckas fest och en stor reunion med folk från Cairns. Kommer bli riktigt roligt! Och förhoppningsvis så är vi några som ska bila upp till Sydney lagom till nyårsafton. DET kommer bli grymt! Sydney är en av de bästa städerna att befinna sig i under nyår så det ser jag verkligen fram emot.
 
Förmodligen hade jag stannat i Perth en längre tid om det inte hade varit jul snart. Jag hade nog flyttat till Fremantle, denna sköna lilla hippiestad, och letat jobb. Men det går ju alltid att komma tillbaka.
 
Jag har nyss kommit hem från Freo då jag spenderade natten på hostelet som Hannah bor på. Onsdagkvällar är tydligen något alldeles särskilt på detta galna hostel och ja, jag hade en riktigt rolig kväll igår. Träffade en hel hög med sköna människor, drack Passion Pop och efter att ha suttit på hostelet ett tag gick vi alla till en kareokebar och sjöng. För min och Hannahs del blev det klassiska "All the Small Things" av blink-182. Jag kan ju inte påstå att det vackert men folk applåderade i alla fall, vilket tydligen var en förbättring jämfört med veckan innan. När baren stängde gick vi tillbaka hem och satt ute och hade allsång. En kille som både såg ut och nästan spelade som sångaren i Metallica höll i taktpinnen och vi betade nog av varenda sång han kunde ackorden till. Då gäster egentligen inte får vistas på hostelet efter midnatt så blev det till att smyga in mig och i morse när jag skulle gå till bussen fick vi ta bakvägen ut. Men ingen kom på oss och Hannah blev inte utkastad. En riktigt rolig kväll var det som sagt och det känns som jag tagit ett bra beslut att åka till Melbourne. Eget rum, god mat och rena ytor i all ära men gårdagen fick mig än en gång att inse hur mycket jag redan saknar hostellivet. Människor överallt, dricka vin ur muggar och sena nätter med gitarrspel och sång. Herregud, hur ska jag klara mig när jag kommer hem?!
 
Jag kommer såklart sakna Hannah en massa nu när jag lämnar Perth. Känner på mig att jag har hittat en vän för livet i den lilla manchestertjejen, och vi kommer utan tvekan att hålla kontakten och förhoppnigsvis ses vi redan till nyår igen i Sydney.
 
För övrigt så håller jag på att frysa ihjäl här i Australien. Jag vet inte vad vädergudarna sysslar med men de senaste dagarna har det varit en fruktansvärd storm och regnet har öst ner med jämna mellanrum. Det går ju mot sommar här men man får snarare höstkänslor a la Svea Rike. Nä, jag hoppas vädret skärper till sig så jag får några härliga dagar på beachen innan jag lämnar Scarborough för den här gången.

Fyra månader!

Idag firar jag och Australien fyra månader tillsammans och jag tänkte ta och skriva lite om vad jag tycker om min stora kärlek. För i det här förhållandet finns både för-och nackdelar. Och några konstiga vanor som jag ibland inte blir klok på.

 

Fördelar med Australien:

  • Människorna. Australiensarna är nog några av de trevligaste folk man kan träffa. Vart du än går möts du av ett leende. Kassörskorna kallar dig för ”my dear”, ”love” och ”sweetheart”. Männen som sköter om parkerna önskar dig en trevlig dag. Att ta en busstur utan att någon pratar med dig är i stort sett omöjligt. Alla är trevliga, hjälpsamma och genuint intresserade.

  • Vädret. Denna punkt behöver ju knappast någon omfattande beskrivning. Sol och värme i stort sett varje dag. Regnar det en dag går inte jorden under för det är stor chans att solen är tillbaka redan nästkommande dag.

  • Variationen. I Australien finns ALLT. Stora metropoler som Melbourne, Sydney och Perth, en riktiga vildmarken uppe i norr, öknen i mitten, små byar som får Ramvik att likna en storstad, regnskog, kristallklart hav, vita stränder, karga kustlandskap. Ja, ALLT.

  • Känslan av att ta dagen som den kommer. Detta kan förvisso vara en typisk backpackergrej men jag har fått känslan av att den stämmer in på de flesta i det här landet. Man tar dagen som den kommer, ingen stress, ingen överflödig planering.

  • TimTam. Chokladkexen från ovan. Himmelsk goda. Finns i alla möjliga smaker och det går inte att utse någon favorit. Jag var frälst från första tuggan.

  • Att kassöskorna packar dina varor i mataffären. Egentligen en urdum idé och nog känner man sig bra lat men det går inte att undvika att det är riktigt skönt och praktiskt att få påsarna packade.

  • Shopping. Det finns mycket att välja på. De flesta affärerna har riktigt snygga kläder och till bra priser. Mina favoriter är Vallygirl och City Beach. Sen finns det massvis med coola second handaffärer och stora vintagemarknader.

  • Kollektivtrafiken. I både Darwin och Carins kunde man gå precis överallt men här i Perth där avstånden är längre och staden är omringad av populära förorter så är lokaltrafiken toppen. Den kallas fyndigt för Transperth och man kan åka buss och tåg i stort sett överallt och när som helst. Billigt är det också. Fyra dollar kostar en biljett som tar mig in till Perth från Scarborough och då kan jag använda samma biljett under två timmar och jag kan åka både buss och tåg inom en viss zon. Inne i stan går gratis bussar.

  • Tonfisk med smak. Gillade det inte alls i början men har ändrat åsikt. De små miniburkarna med tonfisk i alla olika smaker är riktigt goda. Bäst är den rökta och den med tomatsås.

 

Nackdelar med Australien.

  • Faran med allt. Allt i Australien är farligt. Här finns världens farligaste ormar, världens farligaste spindlar, krokodiler, hajar, världens farligaste fågel, farliga vatten där det är lätt att drunkna om man inte är försiktig. Ja det finns till och med farliga växter som är giftiga. Varningsskyltar sitter uppe överallt. Jag haft tur hittills och inte råkat ut för så mycket farligheter hittills.

  • Australiensarna ber alltid om ursäkt. Jämt och ständigt. Dom är övertrevliga helt enkelt. Du behöver inte säga ”Sorry” om du råkar nudda vid mig. Det värsta är att jag har blivit precis likadan själv. Säger sorry till allt och inget...

  • Avstånden. Vart man än ska åka så är det så förbaskat långt. Att flyga till en annan av de större städerna tar lika långt som att ta sig från Sverige till någon av de europeiska storstäderna. Att bila någonstans tar oftast flera dagar.

  • Priserna. Nu tjänar man förvisso mycket mer här i Australien än i Sverige men för en backpacker som försöker leva så snålt som möjligt är det inte så himla lätt. Maten är dyrare. ”Sköhetsprodukter” som schampo, balsam och duschcreme är fruktansvärt dyrt jämfört med hemma.

 

 

Allmän kuriosa om Australien.

  • Meningen ”Hi, how are you?/how's it going?” är egentligen inte en fråga utan bara en vanlig artig hälsningsfras som inte behöver besvaras. Om den inte kommer senare i samtalet såklart.

  • Du säger alltid tack till busschauffören när han släpper av dig.

  • Mate, Cheers, No worries och G'day är riktiga ”aussiord”.

  • Trafiken. Nu går det lättare men i början kunde vänstertrafiken ställa till det för mig. Jag tittade alltid åt fel håll när jag gick över vägen och så plötsligt kom det en bil farandes framför näsan på mig.

  • Jag har förvisso inte varit på Bondi Beach än med på Scarborough som faktiskt är längre men inte alls lika busy. Livräddare finns det här i alla fall och ja, ni som har sett Bondi Rescue på tv:n vet vad jag talar om när jag säger att jag blev inte förvånad när jag fick se min första riktiga räddning och personen som blev räddad var en fullt påklädd asiat...

  • Australiensarna är lata när det kommer till språket. Man kortar ner massvis med ord. Brekkie (breakfast), chewie (chewing gum), k's (kilometres), sunnies (sunglasses), swimmers (swimwear) osv.

 

Vad jag lärt mig om andra länder.

  • Är vi svenskar de enda skandinavier som reser till Australien? Hittills har jag bara träffat två finnar och tre danskar. Inte en enda norrman. Svenskarna är inte så många till antalet heller förvisso men betydligt fler än våra grannar.

  • Fransmännen och fransyskorna är verkligen dåliga på engelska. Och de flesta verkar inte vara så villiga att lära sig heller om jag ska vara ärlig. I Darwin var det oerhört många fransmän och dom satt alltid tillsammans och umgicks bara med varandra. Om dom någon gång pratade med någon från ett annat land kunde vissa använda sig av en ”tolk”, dvs en fransman som kunde lite engelska och kunde översätta vad man sa.

  • Italienarna är oftast jättetrevliga. Och dom pratar verligen med händerna. Händer och armar flyger åt alla håll och kanter och ju mer involverade i samtalet dom bli, ju mer viftas det med händerna.

  • Och ja, dom äter verkligen hur mycket pasta som helst. Min vän Enrico berättade att han kunde äta pasta 3-4 gånger om dagen.

  • Irländarna är i en klass för sig. Dom är galnast av alla. Mest högljudda av alla. Svär mest av alla. Dricker mest av alla. Men dom är också trevligast och roligast av alla. Jag har träffat massvis med folk från Irland och alla har varit underbara. Med killgänget i Darwin hade jag inte tråkigt en sekund. Och den irländska dialekten är så jäkla härlig! Ibland går det förvisso inte att förstå ett ord men då är det bara att nicka och låtsas att man förstår. Eller så får man erkänna att man inte fattar ett ord och om och om igen fråga vad fasiken han/hon säger.

 

Och det här är uppfattningen om Sverige/svenskar.

  • Vi bor på världens kallaste och mörkaste plats.

  • Alla är blonda och långa.

  • Norrskenet är typ det häftigaste som finns och jag vet inte hur många jag träffat som har med det på sin ”bucket list”. Australiensare, fransmän, spanjorer. Alla vill se norrskenet innan dom dör!

  • Stockholm och Göteborg är de enda städer som är kända. Vissa vet dock om att det är populärt att studera i söder.

  • Swedish House Maffia är hur stora som helst även i Australien och deras musik spelas överallt. Konserterna här i februari är utsålda sedan länge. Har även hört Mohombi och Rebecca och Fiona på klubbarna.

  • Och vissa vet inte ens att det finns en plats som kallas Sverige. Pratade med en fransk tjej och hennes kommentar var först såklart om jag menade Schweiz. När jag igen förklarade att det var Sverige jag kom ifrån utbrast hon förvånat: Va?! Finns det ett land som heter så?

  • Många affärer säljer till min förvåning kläder av det svenska märket Cheap Monday. Jeansen är dock betydligt dyrare än 400 kr som dom kostar hemma.

 

Nu är det såklart inte att allt det här stämmer in på alla men det är lite av dom uppfattningar jag fått under min tid här.

En svensk julmarknad i Australien

Idag har jag varit på julmarknad minsann! Svensk julmarknad till och med. Nu kan jag väl inte påstå att det var så som det brukar på en julmarknad som jag är van vid. Den var inte utomhus, det var inte kallt, snö fanns det inte att tala om, inga tomtar och ingen hamburgarservering. Istället var det en julmarknad inomhus, utomhus var det strålande sol och 25 grader varmt. En hel del svenskar fanns det dock och man kunde köpa kaffe och kakfat. Lussebullarna var pyttesmå och dyra så dom skippade jag. Istället köpte jag chokladbollar, som förvisso också var av riktigt dålig kvalitet, och så fick jag sådant sug efter nyponsoppa när jag såg förpackningen i ståndet där det såldes svenska matvaror, så en sådan fick också följa med. Men som sagt, mycket till julkänsla gav inte den här marknaden. Men kul att det annordnas och jag antar att det är en bra plats för svenskar att träffa andra svenskar. Jag kände dock att timmen vi var där räckte gott och väl.

Blev en långpromenad sen ikväll längs med stränderna här. Älskar att vara nere vid beachen kvällstid. Vattnet är fullt av surfare och kitesurfare, av det bättre slaget, amatörerna håller mest till där dagtid, barnfamiljer, par och kompisgäng sitter överallt och har picknick, dricker en öl och tittar på solnedgången. Och vandringsstråken är fulla av motionärer i alla dess ålder och former. Hundägare, cyklister, äldre som både går och springer, smala, tjocka, footballsspelare som springer och kastar bollen emellan sig, muskelknuttar, mammor med barnvagnar... Ja listan kan göras lång. En härlig stämning är det i alla fall.

Tidigare idag var det dock en man som drunknade nere vid stranden här. Gunnel och David var där nere och gick och tydligen hade det varit ett himla kaos där både livräddare, helikopter och poliser letade efter en man som försvunnit i vattnet. Polisen hade sedan stängt av hela stranden och vi kunde sedan läsa på nätet att en äldre man drunknat. Havet kan vara oerhört farligt om man inte är på sin vakt.

Friday Night

God kväll Sverige. Klockan är snart elva här och fastän det är fredagkväll så är jag redo att krypa ner i sängen.

Jag har nyss avslutat ett långt skypesamtal med pappa och farmor och fått reda på hur det står till där hemma. Dagen har spenderats både här "hemma" i Scarborough och inne i Perth. Förmiddagen ägnade jag åt en bok och sedan tog jag bussen in till stan vid två och mötte uppe Hannah, Ben och Mike. Hannahs kompis Mike har bott i Perth ett år och vet därmed vart dom bästa ställena finns. Kvällen spenderades därmed på en inrökt bar som spelade både Abba och Green Day. Billig öl hade dom i alla fall och vi hade en riktig roll kväll med the locals. Innan jag tog bussen hem till Scabs och Hannah och Ben tåget tillbaka till Freo så gick vi en sväng på den lilla matmarknaden som höll till på torget i Perth och köpte indisk och grekisk mat som inte var så värst imponerande.

Om vädret tillåter som tror jag att morgondagen får bli en repris på gårdagen, det vill säga en dag på stranden.

All The Small Things

Både Gunnel och David jobbar idag så jag har lilla huset för mig själv. Då jag har varit överallt och ingenstans de senaste dagarna så är det skönt att bara vara hemma och ta det lugnt. Ligger i sängen och lyssnar på musik och uppdaterar mig om vad som händer där hemma.
 
Igår var jag och Hannah till ett ställe som heter Hillarys Boat Harbour hela dagen. Väldigt mysig plats bara en kvarts resa härifrån med bussen. Som namnet antyder är det en stor båthamn och en väldigt mysig plats för en utflykt. Vi solade lite på den lugna stranden, spanade in alla enorma båtar, åt thaimat och sen avslutade vi med världens godaste chokladglass. För att komma hem igen skulle vi bli tvungna att ta två bussar då det inte gick någon direkt till Scabs. Men efter att ha hoppat av första så bestämde vi oss för att gå sista biten och det blev ännu en härlig kvällspromenad längs med den vackra kusten, alldeles lagom till solen gick ner. Livet är bra gött.
 
Då jag inte har så mycket mer att berätta just nu tänkte jag att jag skulle slänga upp ordentligt med bilder. Det är en blanding av lite allt möjligt och vissa har jag kanske visat förut.
 
Mitt och Jess lilla dubbelrum på Asylum.
 
Storstädning av rummet. Dom där australiska mopparna är inte roliga alls...
 
Det gick ju inte att bada i havet i Cairns. Här är en av anledningarna. Tidvattnet drog sig tillbaka varje morgon och att hoppa i denna lervälling var inte så lockande. Framåt eftermiddagen kom vattnet tillbaka men då var det krokodilvarning.
 
Istället badade vi i The Lagoon. En enorm utomhuspool.
 
Jag, Dan och Jenny. Två av mina bästa vänner på Asylum. Stor saknad efter den galna engelsmannen och min roadtrip-vännina.
 
Sam och Chris
 
 
Asylum, Cairns. Mitt andra hem här i Aussie.
 
Min första Mad Monday. Temat var Hjältar och Skurkar.
 
Svenska tjejer är vi allihopa!
 
Galna inmates.
 
En kväll i Darwin då vi firade Hannah som fyllde 23.
 
Jösses vilken tid det tog innan jag och Jacob fick till den här bilden...
 
Den lilla båten vi åkte på Crocodile Cruise med. Som ni ser så skulle jätten Brutus enkelt ha kunnat hoppa i om han velat.
 
Jumping croc!
 
Mindil Beach med Darwins få höghus i bakgrunden.
 
 Adam och Warren på Mindil Beach. Morgonen-då-vi-skulle-se-solen-gå-upp-men-insåg-att-den-inte-gick-upp-vid-stranden.
 
James, Hannah, Pascal och jag en utekväll i Darwin.
 
En fullsmockad Mindil Beach under den sista marknaden.
 
Det är inte ofta, men ibland får jag till en bra bild.
 
Jag och Jess snodde med oss blomkransar från Woolshed och pyntade vårt rum med.
 
Cairns i morgonens första strålar.
 
Under vattenytan
 
Brudarna i Cairns
 
Svenska maffian och dess italienske maffiaboss.
 
Hakkalektion på hostelet.
 
Jag och Sarina framför ett av Australiens alla vattenfall.
 
Scarborough Beach. Kritvit sand, klarblå himmel och vattnet fullt av surfare som väntar på den perfekta vågen.
 
Strand så långt ögat kan nå.
 
Mitt i naturen. Här snackar vi träd så långt ögat kan nå. Ögonen luras nästan att tro att det är en horisont där borta men icke, bara träd. Tittar man noga kan man se vår vita bild där i mitten.
 
En sån här vill jag ta med mig hem.
 
Jag och Jenny i Litchfield.
 
Jobbigast på roadtripen var helt klart att packa ur och i bilen VARJE dag. När vi kom fram till Cairns var vi dock riktiga proffs på det.
 
Vackra solnedgångar finns det gott om här Down Under.
 
 
  

A nice view

Hej där!
 
Jag har varit dålig på att blogga den senaste veckan men jag har haft fullt upp av att njuta av Perth och dess omgivning. Jag och Hannah har spenderat dagarna på Scarborough beach och spanat på surfare, sprungit runt på gatorna i Perth city och så mycket mer. I förrgår så var jag och Hannah in till stan och tog bussen till Kings Park där man har en fantastisk vy över staden. Med grönskande gräsmattor, The Botanical Garden och fina vandringsleder så är det en lugn oas alldeles utanför stadskärnan. Jag och Manchester vandrade runt i några timmar, fikade på cafét och njöt av utsikten. Vi åkte tillbaka till stan och shoppade lite innan vi slog oss ner i biosalongen och kikade på Breaking Dawn part 2, sista delen i Twilight. Vi hade nog både rätt höga förväntningar och lämnade bion väldigt besvikna för oj så dålig den var! De andra filmerna är väl inga mästerverk direkt men denna var verkligen ännu sämre.
 
Annars då? Livet här hos Gunnel och David flyter på. Det känns som att jag är inlagd på ett hälsohem emmellanåt, vilket bara är positivt. Långa strandpromenader, mycket sömn och vegetarisk mat är rätt annorlunda motför hur jag levt de senaste månaderna. Igårkväll tog jag en lång promenad på vandringsleden längs med stranden och såg solen gå ner över horisonten. I morse blev det en morgonpromenad med Gunnel och David på stranden och sen satt vi i sanden och fikade croissanter och te. Vi fick tiil och med sällskap av ett helt gäng med ödlor som var allt annat än skygga. Dom kom krypandes över våra saronger och mumsade i sig smulorna från vårt fika.  
 
Bjuder på några bilder från Perth och Kings Garden.
 
Framför Bell Tower.
 
Hannah framför julgranen i city. Stan är full av fula juldekorationer och överallt spelas julmusiken. Känns väldigt konstigt när man går runt i shorts och linne.
 
Perth skyline med Swan River till höger.
 

Sorry. I¨ve been busy living.

Ja det är precis vad jag har gjort de senaste dagarna. Levt livet. Onsdagkväll var min sista kväll i Darwin och jag, Hannah, Sabrina och Jamie passade på att gå på bio då Hannah och Jamie fått gratis biljetter från jobbet. Vi såg en actionfilm som hette End of the watch och den var väl helt okej. På vägen hem till Frogs så möts vi av ett åskoväder utan dess like. Eller det var väl mest blixtar. Ni vet, sådana där blixtar man bara ser på film. Blixtar som lyser upp hela himlen. När vi kom hem satte vi oss ute på trottoaren med ögonen fästa på himlen. Jag bevittnade ju denna typ av åskoväder för ett par veckor sedan när jag och killarna var på stranden, men detta var ännu häftigare. Det går inte att beskriva hur häftigt det är. Blixtarna lyser upp hela himlen och det är massor av dom! Sabrina lyckades filma det hela så förhoppningsvis kan jag visa upp videon här nån gång, för det är något man måste se för att förstå hur häftigt det är.
 
Jag har ju som sagt kommit att tycka mycket om Darwin den senaste tiden och det var återigen jobbigt att ta avsked av alla otroligt fina människor jag träffat här. Men det var dags att byta miljö. Från ett tropiskt klimat där man svettas 24 timmar om dygnet, där krokodiler, cykloner och stormar är vardag till ett betydligt svalare Perth, den största staden hittills på min resa. Krokodiler byts ut mot hajar och hillbillys mot fashionabla storstadsbor.
 
Det blev återigen en sen kväll och det var en trött Cecilia och Hannah som blev upphämtade av taxin klockan fem morgonen därpå. Vi lyckades komma med planet i alla fall och fyra timmar senare landade vi i ett soligt, men betydligt svalare Perth. Hannah tog bussen till sitt nya hostel och jag blev hämtad av Gunnel. Och låt mig säga såhär: jag förstår verkligen varför hon har valt att bosätta sig här. Scarborough är en förort till Perth och ett otroligt fint ställe. Huset hon och David bor i är väldigt charmigt och med en tio minuters promenad till en av Australiens bästa stränder så kan man inte ha det mycket bättre. På torsdagen när jag kom hit så fick jag först en rundtur av Scarborough och stranden, vi åkte till IKEA och jag fick äntligen lite svenskt godis, vi fikade på ett av de mysigaste caféer jag sett och sen avslutade vi kvällen med en jättegod middag och film. Jag har mitt egna rum här och sover som en prinsessa om nätterna.
 
Andra dagen i Perth började med frukost och en långpromenad på Scarborough beach. Tillsammans med Brighton beach och Trigg beach så är det en promenad på fyra kilometer fram och tillbaka. En promenad som känns i benen när man pulsar fram i sanden. Otroligt relaxande dock att starta dagen på detta sätt. Med vågorna som rullade in och solen som inte var för het så var det en perfekt promenad. Efter promenaden så hämtade vi upp Hannah som tagit bussen ut hit och sen åkte vi till en annan förort som heter Fremantle, även kallad Freo. Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet. Jag förstår verkligen varför detta ställe har så bra rykte. En liten stad som verkligen har allt, laid back och med en stor hamn som rymmer otaligt många restauranger och caféer. Vi spenderade hela dagen här och vandrade runt och gick på marknad, åt en himmelskt god pizza och både jag och Hannah blev helt till oss. Hannah, som verkligen ogillade sitt hostel i stan hade hört från en kompis om ett häftigt hostel där i Fremantle och vi gick dit och fick en rundtur. Det är en gammal brandstation man byggt om till ett hostel och det var så himla coolt ställe. Hannah bokade genast in sig och flyttar dit på tisdag och jag är himla sugen jag med. Förstå mig rätt, det är oerhört skönt att bo på ett rent och helt ställe, äta god mat, ha ett eget rum och sova i en stor bekväm säng. Gunnel och David behandlar mig som en prinsessa. Men jag saknar redan backpackerlivet. Jag saknar att alltid ha människor omkring mig. Så kanske att jag flyttar till The Old Fire Station i Freo också. Vi får se. Fredagskvällen slutade i alla fall med att Hannah följde med hem hit, vi åt återigen en himmelskt god middag och såg en bra film. Hannah tog en sen buss hem och jag stupade i säng, fortfarande lite påverkad av tidsskillnaden.
 
Igår lördag så kom Hannah hit ut till Scarborough igen och vi spenderade hela dagen på den vackra stranden. Spanade på alla snygga surfare och vi kunde bara konstatera att livet var bra härligt en dag som denna. Vi lyckades få tillbaka lite av den solbränna som försvunnit i Darwin där det varit  för varmt för att sola. Vi pratade med Sabrina, den sista tjejen i vår trio, och blev glada när vi hörde att hon kommer hit om några veckor. På kvällen så tog jag bussen in till Perth och mötte upp Hannah. Vi hade bestämt under dagen att vi skulle se om vi kunde hitta nåt ställe som hade livemusik. Det var svårare sagt än gjort då det i stort sett bara är stora klubbar i Perth city. Vi stannade till på ett par barer i alla fall och tog en drink men det blev en tidig kväll. Jag hade tänkt ta sista bussen tillbaka till Scarborough men jag följde med till Hannahs hostel istället då det fanns en ledig säng i hennes rum. Det är ett enormt hostel så ingen märkte att jag var där.
 
Imorse checkade Hannah ut och vi åt lite frukost på stan innan jag åkte tillbaka hit och hon tog tåget till Rockingham där hon ska bo hos en kompis innan hos checkar in på hostelet i Freo. Då solen sken idag med så packade jag väskan och sen spenderade jag fem timmar på beachen. Det blåste riktigt kallt men det var ändå en himla bra dag. Det var massvis med surfare och kitesurfare där då vågorna var enorma och jag satt och kollade på dom hur länge som helst. Det ser så jäkla kul ut! Längtar tills jag får prova på det!
 
Nu vankas det middag här och sen får vi se om det kanske blir en film innan läggdags. Lite bilder kommer någon annan dag.
 
Ha det bra så länge!
 

Sista kvällen med gänget

Tar en paus i packandet för att skriva några rader. Har nu exakt tolv timmar kvar i Darwin och det känns lite sorgligt att lämna. Har som jag tidigare skrivit träffat på en massa härliga människor de senaste veckorna och det är alltid lika jobbigt att säga hejdå. Som tur är åker Hannah till Perth med mig och vår tredje person, Sabrina, i vår galna trio överväger för tillfället att komma dit snart också. Har kommit dessa tjejer riktigt nära och vi har haft ruskigt roligt ihop här i Darwin den senaste tiden. Mina grabbar Sam och Jamie kommer det bli oerhört svårt att säga hejdå till men Sam ska till Sydney nu i veckan så jag kommer med all säkerhet se honom där. Och Jamie och jag kommer säkert också träffas igen.

Eftersom vi åker så tidigt imorgon bitti, (planet avgår 7:00) så hade vi en sista kväll med gänget igår. Vi gjorde tjusiga drinkar på rummet och sen gick vi till Shenannigans där Jamie och Hannah hade fest med företaget. En rolig kväll blev det verkligen men dagen idag har väl inte varit lika rolig. Fri bar, även för oss som inte tillhörde företaget, har resulterat i en dag i sängen idag. Jag, Hannah och Sabrina har legat som klubbade sälar i sängen och ätit pizza och chips, tittat på film och lyssnat på killen i rummet bredvid då han spelade gitarr. Då regnet har öst ner ute hela dagen så behövde vi inte heller ha dåligt samvete över hur vi spenderade vår sista dag i Darwin. Nu ikväll ska vi nog gå på bio och sen blir det dags för det där jobbiga avskedet innan det är dags att sova några timmar innan vi åker till flygplatsen. Imorgon väntar ett betydligt svalare Perth.

Grattis Ida!

Grattis finaste lillasyster på 11-årsdagen! Hoppas du får en bra födelsedag men mycket tårta och många paket. Saknar dig mitt lilla hjärta! ♥
 
(Lånade bilden av Anna)
 
 

Perth it is

Även om jag har kommit att gilla Darwin de senaste veckorna, mycket på grund av att jag lärt känna en hel hög med underbara människor, så är det dags att röra på sig. Planen var att flyga direkt till Sydney med då jag pratade med Hannah en dag så bestämde jag mig för att följa med henne till Perth först. Så på torsdag lämnar vi båda Frogs Hollow och våra vänner här i Darwin och flyger sydväst. Perth är ju staden där Gunnel bor så jag kommer åka ut till henne i Scarborough och stanna där först och sen får vi se om jag kanske flyttar till ett hostel så småning om. Jag har inte tänkt stanna så länge, kanske ett par veckor eller så, men jag har också lärt mig att det inte är någon idé att ha några planer för dom ändras ändå hela tiden. Men "planen" är ändå att stanna i Perth ett par veckor och sedan flyga över till Sydney i tid för jul och nyår. Men samtidigt, en reunion i Melbourne över jul lockar också väldigt mycket. Tiden får helt enkelt utvisa vad som händer. Ett som är säkert är dock att det ska bli kul att se nåt nytt och jag är säker på att jag och Hannah kommer få det jätteroligt i Perth. Vi har blivit riktigt bra kompisar, även om hennes släpiga Manchester-dialekt är en aning irriterande.

Hannah, Timo och jag för någon vecka sedan.

Crocodile cruise

Hej allihopa!

Klockan är snart ett här och jag har nyss avnjutit ett kopp te. Vi har ju gratis te och kaffe hela dagen så det blir några muggar om dagen. Irländarna och engelsmännen är helt klart bäst när det kommer till att göra den perfekta tekoppen så jag brukar alltid försöka snacka till mig en kopp om någon av mina vänner är i köket. Idag var det Andy som var snäll och gjorde en åt mig. Och ja, det var fruktansvärt gott.

Hade planerat att gå ner till lagunen med Hannah och få några sista timmar av solande här i Darwin. Har inte sett till henne än men vet ju att hon är värre än mig på att sova länge så antar att jag får vänta en stund till.

Medan jag väntar så hade jag tänkt berätta lite om gårdagen. Ända sedan vi lämnade Cairns har jag tjatat om att jag vill se vilda krokodiler. Och jag kan ju inte lämna Northern Territory utan att ha sett en. Jag befinner mig ju på platsen där det varje dag står om krokodiler i tidningen, där det inte går att bada någonstans pga krokodiler, där varje liten souvenir har med krokodiler att göra, platsen där det finns flest krokodiler i hela Australien. Ja ni fattar. Så därför bokade vi en tur med det här som kallas "Jumping crocs". Var lite skeptiskt till det hela då jag befarade att det skulle vara väldigt "turistigt" men blev positivt överraskad. Så igår morse, efter tre timmars sömn, (sista lördagen i Darwin var såklart tvunget att firas först) så åkte vi och hämtade bilen vi hyrt. Sen körde vi dryga timmen söderut till Adelaide River. Vi hade bokat med ett litet företag vilket jag är glad för. Vi var bara drygt 30 personer och fick åka i en liten båt utan de glasdörrar som finns på de större båtarna. Vi hann knappt komma ut på vattnet innan vi såg den första krokodilen. Det går till på det sättet att guiden lockar krokodilerna med kött och får dom att hoppa upp ur vattnet och visa upp sig. Och jösses vilka monster det är. Dom kom riktigt nära båten, alldeles intill kanten och om jag hade velat hade jag kunnat sträcka ut handen och klappa dom. Ingen god idé dock. Under timmen vi var ute på vattnet såg vi cirka fem krokodiler men under vattenet så gömde det sig säkert ett hundratal. Den här tiden på säsongen är det tyvärr massvis med flugor i området och dom irriterar krokodilernas ögon så krokodilerna håller sig därför helst under vattenytan. Men några fick vi som sagt se och dom var riktigt imponerande. Jag blev helt klart positivt överraskad och det var inte alls så turistigt som jag trott. Tror det främst berodde på att vi åkte med en liten båt där alla kunde höra vad guiden sa, och han var riktigt bra och verkade veta vad han pratade om. Alla fick chansen att ställa frågor och som sagt, vi kom riktigt nära krokodilerna. Dessutom fick vi se några av Australiens största rovfåglar på nära håll som häckade i området. Och vi fick även gå i land och kika på ett gammalt bo där krokodilerna lagt ägg. Här hade guiden med sig en pistol i fall någon av krokodilerna skulle befinna sig i närheten... En riktigt bra tur med andra ord och enda nackdelen var väl högen med de bortskämda ungarna som ett par familjer valt att ta med ut. Gapade och skrek hela tiden och gjorde det ibland omöjligt att höra vad guiden berättade. Men nu har jag i alla fall sett riktiga vilda krokodiler. Näst på tur på listan står dingos och koalabjörnar!

Jag tog en hel del bilder men tyvärr verkar det som att min kamera redan håller på att lägga av och den vill inte direkt fungera som den ska. Tex så fungerar inte zoomen ordentligt. De andra tog dock också bilder och jag ska se till att föra över dom till min dator. Stefan tog en fantastiskt bild som jag måste lägga ut här.

 

Spanjorerna jag åkte på utflykten med: Sara, Stefan och Helena.
 
Ett litet stålgaller var det som skiljde oss åt från krokodilerna. Stefan sitter dessutom ner...
 
En babykrokodil! Denna lilla rackare var redan fem år gammal men bara cirka en meter lång. Såg fruktansvärt roligt ut så han hoppade upp och ner ur vattnet för att försöka fånga köttbiten.
 
Ett krokodilnäste med spruckna krokodiläggskal. Bredvid fanns en grop där krokodilhonan legat och vaktat äggen.
 
Här hade guiden satt fast en bit kött på en gren och när fågeln kom dykandes räknade han ner och så lyckades de flesta av oss få en bild i precis det ögonblick då fågeln fångade matbiten. Bilden gör inte fågeln rättvisa, den var enorm!
 
Brutus. 75 bast, 5,3 meter lång och kungen i floden. Ett riktigt monster!
 
Om jag säger såhär, jag backade bort från kanten då han simmade förbi. Guiden försökte locka honom med kött men han verkade mer intresserad av matbitarna som fanns på båten. Han hade lätt kunnat hoppa upp mot båtkanten och tagit sig en smakbit om han velat.
 
När dom där käkarna slog ihop ekade det över hela vattnet... Insåg än en gång hur glad jag var över att jag och mina kompisar inte stötte på någon som honom i den där floden vi badade i under vår roadtrip.
 
Mer bilder kommer!
 
Nu öser regnet här utanför så antar att det inte blir något badande idag. Regnsäsongen kommer smygandes här i Darwin och när det nu regnar, ja då REGNAR det. Under reklamerna på tv:n så rullar klipp på hur man bäst skyddar sig när cyklonerna kommer. Inte om, utan när dom kommer. Krokodiler, stormar och cykloner är det enda det pratas om här. Helt sjukt men samtidigt rätt häftigt. Som ni kanske förstått så kommer jag dock lämna Darwin snart. När och vart jag åker får ni veta senare idag när jag bokat biljetten!

 

Första november

Första november idag och i vanliga fall så brukar väl det datumet innebära kyla, mörker, regn och rusk och kanske även snö. Men inte i år. Istället så har den första november idag bjudit på cirka 35 grader varmt i skuggan och en luftfuktighet på dryga 70 %. Istället för att bära vinterjacka och vantar så har jag idag suttit i bikini. Och istället för att traska runt och känna sig deppig över att det kommer dröja månader innan något som kan kallas värme kommer tillbaka till Sverige, så har jag istället legat på stranden tillsammans med goda vänner och njutit av den australienska vardagen. Det är inte så att jag klagar direkt. 
 
Halloween igår blev väldigt lungt för min del, och resten av hostelet också verkade det som. Några av fransmännen klädde ut sig och gick ut men de flesta stannade inne och tittade på skräckfilmen som visades på tv:n. De flesta laddar nog upp inför måndagen då det är dags för Melbourne Cup. En jäkla hästtävling som anordnas varje år i Melbourne och är enormt stor här Aussie. Så stor att det till och med har blivit en röd dag i den australienska kalendern. Rätt sjukt faktiskt. Kommer ju inte befinna mig i Melbourne utan kommer nöja mig med att följa tävlingen på tv:n på nån bar här i Darwin.
 
På söndag är det äntligen dags för krokodiler! En guidad tur med så kallade "Jumping Crocs", vilket innebär att guiden lockar fram krokodilerna med mat, men det är bättre än ingenting. Ser fram emot det.
 
Nu säger jag godnatt!

sandandsaltwater

Life in Australia!

RSS 2.0